fbpx
Начало » България » Директорите на училища против увеличаването на часовете в прогимназията

Директорите на училища против увеличаването на часовете в прогимназията

  • myotova
  • 11 авг. 2022
  •  Коментарите са изключени за Директорите на училища против увеличаването на часовете в прогимназията

Становище до МОН на Съюза на работодателите в системата на народната просвета 

Директорите на училища в страната не подкрепят намерението на МОН да има повече часове в 5,6,7 клас от следващата учебна година. Това пишат в свое становище до просветното министерство от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

МОН направи предложения в Проект за Наредба за изменение на учебния план, според която се предлага увеличение на часовете по български, математика и география в 5.,6.,7. клас с по половин час седмично.
„Директорите на училищата бяхме силно изненадани от внезапната промяна наложила внесените предложения за неясна редакция на типовия учебен план за 5.,6.,7. клас“, посочи председателят на СРСНПБ Диян Стаматов.

„Такава редакция не може и не бива да се прави в резултат на анонимни анкети, както дори е разписано в мотивите към внесеното предложение, а след задълбочено професионално обсъждане. Подобни изменения имат смисъл само и единствено след промени в учебното съдържание за 5.,6.,7. клас по предложените учебни предмети. В противен случай, според нас, се предлага да има самоцелно увеличаване на часовете и учениците да затвърждават и преговарят неща, които така и не са разбрали, са неясни, като се разчита на механично запаметяване“, уточнява той.

„Аргументите ни за ЛИПСА НА ПОДКРЕПА са:

– Предложенията ще доведат до ежедневна седемчасова натовареност на учениците от 5.,6.,7. клас. Това не е здравословно, води до още по-силно физическо обездвижване и няма да бъдат постигнати никакви реални цели;

– С евентуалната промяна се застрашава ежедневно живота и здравето на всички ученици от 5.,6.,7. клас, като те ще приключват всеки ден часовете си в училищата на две смени към 19,10 часа, едва след това ще се придвижват до домовете си. Учениците за които има осигурен училищен транспорт едва след края на упоменатите часове ще бъдат извозвани до населените им места, в това число и в студените и заледени зимни вечери. За нас това е една недобре обмислена и рисковано опасна стъпка, която МОН трябва сериозно да преосмисли.

– Предложената НЕ са финансово обезпечени. Училищата нямат наличния финансов ресурс за да гарантират реализирането на промените в учебния план. Това би довело до социално недоволство сред учителските среди и конфронтация с училищните ръководства, което отново няма да осмисли положително образователните дейности.

– Според нас предлаганите повече часове НЕ означава повече знания по български език и математика, след като не е направена никаква редакция на учебното съдържание. Учениците ще затвърждават още от и без друго неясното съдържание, което предполага само възпроизвеждане, а не осмисляне и функционални знания.

– Предложенията ще доведат до допълнителен кадрови дефицит по предмети където през последните 5 години и без друго няма кандидати. В едно голямо училище ще се наложи назначаване на по един специалист по български и по математика, което на национално ниво ще доведе до сериозен проблем“, пишат от Съюза до МОН.

„Господин Министър, директорите от СРСНПБ се обръщаме към Вас, с позиция, че нищо НЕ налага спешния характер от предложените промени, а Вие ще се наложи да поемете всички негативи описани в становището ни! Всички искаме умни, но най-вече здрави българчета! От Вас зависи!“, завършва становището на директорите.

Източник: ТРУД

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top