fbpx
Начало » България » Дипломира се първата паралелка в България, учила по модела „1 към 1“

Дипломира се първата паралелка в България, учила по модела „1 към 1“

  • bobi
  • 15 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Дипломира се първата паралелка в България, учила по модела „1 към 1“

От тази есен в Пловдив ще се обучават близо 100 паралелки по модела „1 към 1“. Още повече, че във всяко училище ще има СТЕМ център със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Само в ЕГ „Иван Вазов“ те вече са 25. Това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов, който връчи грамоти на първата паралелка зрелостници в България, работеща по модела „Едно към едно“. В нея без учебници и само на хромбуци се обучаваха 22 ученици от 12. ж  клас (с чужд език френски).

Обучението по модела „1 към 1“ стартира за първи път в България в ЕГ „Иван Вазов“ – с една паралелка в 8 клас, от втория учебен срок на 2018/2019 учебна година. Руската гимназия се превърна в първото Google референтно училище в България и Източна Европа. „Съизмеряваме се с Скандинавието, Испания и Италия“, каза Стоянов, който представи презентация за ученето без хартиени учебници и тетрадки. Той подчерта, че 500 учители в Пловдив вече са сертифицирани за облачно обучение.

„80 % от професиите вече имат нужда от компютър, след 3 години 70% от завършващите ученици ще имат дигитални умения“, прогнозира заместник кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“.

През настоящата учебна 2022/2023 година (пета поред от началото на внедряването на модела) са формирани общо 79 паралелки в 17 училища в общината. Инвестициите в дигитално обучение започват от 2013 и до края на 2022 г. са над 1 700 000 лева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top