fbpx
Начало » България » Димитър Топалов: IT сферата предлага бърза и добра реализация

Димитър Топалов: IT сферата предлага бърза и добра реализация

Димитър Топалов е завършил Икономика в СУ, но е работил малко по специалността си. Години по-късно решава да се насочи към IT-сферата, завършва Академията на Телерик и започва работа в Телерик/Progress като Technical Support инженер.

 

 

 

Младите хора гледат на IT сферата като добро място за реализация. Наистина ли е така?

 

Да. Според мен няма друга сфера която да предложи толкова бърза и добра реализация след толкова малка необходима подготовка.

Освен всичките облаги като висока заплата и бързо развитие, какви рискове и трудности крие тази сфера?

 

Не всеки е подходящ за такава работа, а понякога и големите очаквания за главоломно развитие не се оправдават. Не всички фирми имат еднакво отношение към развитието на кадрите си.

Има ли притеснения, че в един момент ще има прекалено много IT специалисти?

 

Да, но за момента все още търсенето далеч надвишава предлагането. Появяват се все повече академии, курсове и стажантски програми, които произвеждат все повече кадри за IT-сферата и е логично да се очаква в някакъв момент предлагането и търсенето да се поизравнят според пазара.

Има ли логика първо да запишем някой курс и да видим дали това е за нас или пък в самия университет трябва да е нашата крачка?

 

Абсолютно. Горещо препоръчвам Академията на Телерик, но и алтернативни курсове и обучения също може би ще са добра основа и ще отговорят на въпроса това за нас ли е. Общообразователните университети (освен може би ФМИ на СУ) според мен са пълна загуба на време и има много по-добри алтернативи за по-бързо и качествено обучение и навлизане в сферата.

Кога е твърде късно да започнеш от 0-та?

 

Според мен – никога. Аз лично започнах да уча в Академията на Телерик на 35 и още преди да завърша започнах работа в Progress.

Какви качества трябва да притежаваме, за да бъдем програмисти?

 

Най-вече съобразителност и аналитичен ум, може би все пак и базови математически познания. Най-важното е желанието за постоянно учене и самоусъвършенстване.

Наистина ли математиката е най-важната при програмирането?

 

Не. Със сигурност определеният начин на мислене, който върви с добри математически умения, помага, но в никакъв случай програмирането не е само (или основно) математика.

Java, C++ или PHP?

 

И трите са валидна опция за учене, развитие и реализация в сферата (разбира се с различна насоченост). Също така бих добавил и JavaScript като задължителен за всеки един програмист към днешна дата, тъй като е основополагащ за всички уеб приложения. Аз лично харесвам и Python.

Какви са съветите към всеки, които иска да бъде IT специалист?

 

Да се запише в някоя 6-12 месечна програма, която да му даде основите, като междувременно заложи и на самоподготовка, след което да започне работа на подходящо място, където да продължи да учи и да трупа опит.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top