fbpx
Начало » България » Деца с няколко заболявания да учат онлайн, другите – в училище

Деца с няколко заболявания да учат онлайн, другите – в училище

  • bobi
  • 24 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Деца с няколко заболявания да учат онлайн, другите – в училище

Само при деца, които са на химиотерапия, с онкологични, ревматологични заболявания, болестите на съединителната система и някои бъбречни, при които се приемат високи дози имунисупресори, е препоръчително родителите да ги оставят вкъщи и да обръщат повече внимание на здравословното им състояние, но ако детето е здраво – твърдо „да“ – няма проблем да се върне в училище въпреки коронавируса„, това заяви педиатърът д-р Пламен Масларски по повод притесненията на майка и бащи, че МОН реши от 15 септември учениците да се върнат в училище.

Разрешение за онлайн обучение ще се дава само на деца със сериозни хронични заболявания.

Педиатърът обаче изтъкна, че това не важи за всички такива болести, защото например при диабет, ако детето е поддържано правилно в добро състояние, няма проблем да ходи в клас.

Той добави, че към момента няма сигурни данни дали децата са по-заразни от възрастните хора, заради проучване, според което в дихателните им пътища има по-високи нива на коронавирус.

„Няма проведени изследвания на голяма група деца. В момента се прави проучвания на 6000 деца – контактни, неконтактни, с хронични и без хронични заболявания. Когато се обобщят резултатите, ще може да се каже“, коментира д-р Масларски.

Той потвърди, че децата се заразяват по същия начин, както и възрастните, но при тях протича много по-леко отколкото при възрастните.

По думите му обаче няма как децата да бъдат изолирани с години, а когато това се случва за по-дълъг период, това затваряне трябва да бъде компенсирано със спорт и намаляване на стреса.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top