fbpx
Начало » България » Деца от социални центрове изкараха базови курсове по програмиране

Деца от социални центрове изкараха базови курсове по програмиране

  • bobi
  • 30 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за Деца от социални центрове изкараха базови курсове по програмиране

Деца от социални центрове във Велико Търново изкараха безплатни курсове по програмиране и придобиха базисни умения по роботика. Без да имат собствен компютър, децата се научиха на различни дигитални умения.

Това са деца в риск, изведени от семействата им. Живеят в центрове за наставяне от семеен тип във Велико Търново. По време на учебната година те учиха дистанционно, ходиха на училище, но им липсваха допълнителните извънучилищни форми на обучение, които струват пари и семействата им по никакъв начин не могат да си го позволят.

С подкрепата на Община Велико Търново неправителственото сдружение „Тинузавър“ проведе обучение по роботика за 11 деца от два от социалните центрове.

„Те в момента решават какво искат да правят, какво искат да учат, къде да продължават. Това, което ние вярваме, че можем да помогнем, е те да открият математика, физика или програмиста в себе си. Започнахме през пролетта. Всяка седмица те идват тук след училище“, разказва пред НР Невен Боянов от обучителната организация.

„Учат основно програмиране, математика и физика, като ние на това му казваме роботика. Сглобиха си по една малка електронна платка, която после се научиха да я програмират и са си направили по едно малко проектче“, допълва Боянов.

14-годишнта Минка и 16-годишната Илияна са две от децата от социалните центрове, проявили желание да се включат в курса по програмиране.

„Работихме с платки, които ги запоявахме, после работихме с компютрите. Добре обясняваха хората и много нови неща можем да научим. Няма да е лошо с тази насока да продължа“, споделя Минка.

„Всичко ми беше интересно. Най-интересно ми беше запояването и най-лесно също. Затрудни ме програмирането. След години ще изискват такива познания повечето професии“.

Да открият математика, физика или програмиста в себе си на децата от социалните центрове във Велико Търново помагаха преподавателите Радослав Евтимов и Кристина Николова.

„Доста е трудно, но прилагаме някои по-специални методи, за да им е по-интересно. Самите неща, които правим, са по-занимателни практически и де факто искат да учат по този начин. Когато има нещо практически да направят, това повече ги привлича да слушат и да внимават“, пояснява  Радослав Евтимов.

„Занимавам се с децата, защото вярвам, че всяко дете има възможност да открие своето бъдеще без значение къде. Математиката, физиката, програмирането са от основните неща, които са важни за бъдещето на децата и смятам, че като им помагам да научат нещо, те имат по-голяма възможност да се реализират в бъдеще“, посочва Кристина Николова.

12-годишният Щефан няма свой компютър, но в курса по роботика е придобил умения, които ще му бъдат полезни в бъдеще.

„Например ако имам компютър и ако си го повредя, ще мога да си го поправя. Искам пак да продължа в този курс, за да се науча на нови неща. На съучениците си разказвах, че разглобявах платки. Даже бях снимал веднъж платката си и им я показах. Аз се гордея със себе си“.

Децата от социалните центрове получиха дипломите си за завършения курс по роботика. Заниманията с децата от социалните институции ще продължат и догодина, уверява Невен Боянов от „Тинузавър“.

„Това беше не толкова експеримент, колкото да видим дали ще има интерес от тяхна страна, дали ще се представят добре. Положителни са резултатите. Наесен отново ще говорим какво можем да направим в нашия регион. Да направим втора част на този курс, да надградим знанията за тези, които имат желание и са напреднали, и нови деца, които проявят желание да се включат. Аз още на тях не съм го казал, но който се представи най-добре догодина, за лятото ще му осигурим стипендия да участва в летните ни академии в Еленския Балкан“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top