fbpx
Начало » България » Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

  • bobi
  • 13 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат около 12 хиляди.

Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище. Те са изпратили свои питания до Министерството на образованието, до кмета на София, до районния кмет на квартал „Лозенец“, както и до омбудсмана.

По никакъв начин мястото и приемът на децата, посещавали вече година това училище в подготвителната група, не са гарантирани, изразява тревогата на родителите един от тях – Михаела Василева. Според нея това води до стрес за децата, които вече са приели това училище като свое. Василева пита защо е необходимо да се повтаря цялата процедура по кандидатстване.

Няма място за безпокойство. И през годините назад всички деца от подготвителните групи са приемани в първи клас в същите училища, уверява Мария Минчева, която оглавява дирекция „Образование“ в Столичната община.

Един от допълнителните критерии при равен брой точки е детето да е завършило подготвителна група, тези деца получават 4 точки, пояснява тя за предаването „Преди всички“.

Голяма част от децата, посещаващи подобни подготвителни групи, са от прилежащия район на училището, допълва Минчева и призовава родителите да не се притесняват.

Досега не е имало жалби и оплаквания от родители на деца, които са били в подготвителна група на съответното училище и след това не са били приети в първи клас в него.

Тази година кандидатстването за прием в първи клас става изцяло онлайн, като почти цялата документация се удостоверява по служебен път.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top