fbpx
Начало » България » Децата да се насочват към природните науки и математиката, съветва министър Вълчев

Децата да се насочват към природните науки и математиката, съветва министър Вълчев

  • bobi
  • 27 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Децата да се насочват към природните науки и математиката, съветва министър Вълчев

Ако тази година лайтомотивът на приема след седми клас в гимназиите е увеличаването на професионалните паралелки, то догодина акцентът ще е върху специалностите в областта на науката, технологията, инженеринга и математиката, наричани накратко СТЕМ. За новостите в приема за 2019/20 г. съобщи просветният министър Красимир Вълчев при откриването вчера на новия корпус по природни науки „Еврика“ в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“.

„Тази година говорим за преструктуриране на приема от профилирани към професионални гимназии. Догодина може би повече ще говорим за преструктуриране на прием към профили и направления, свързани със СТЕМ“, заяви министър Вълчев. Той посочи, че най-голяма потребност от кадри в момента изпитват сферите на машиностроенето, мехатрониката и технологиите. По думите му от гледна точка на индивидуалната житейска реализация на всяко едно дете с голяма доза увереност може да се каже, че позициите, свързани със задълбочено изучаване на математика, природни науки и информатика, ще осигуряват най-пълноценна бъдеща реализация, както и най-висок ръст на доходите в международен мащаб. Затова според него трябва „с всички възможни инструменти“ още от най-ранна възраст децата да се насочват към природните науки, математиката, техниката.

Вълчев подчерта, че ведомството му ще насърчи в по-голяма степен гимназиите да избират профили, свързани с математиката и природните науки, във втория гимназиален етап, т.е. в 11-и и 12-и клас. Стимулирането на интереса към този вид специалности ще стане и по линията на извънкласните дейности. „Там ще има няколко дейности, които ще насърчаваме в по-голяма степен“, заяви министърът. За пренасочването на приема ще се разчита главно на регионалните управления по образованието, които и т.г. съдействаха за разкриване на повече професионални паралелки.

 Т.г. ще бъдат предоставени допълнително 2 млн. лв. за обновяване на учебни кабинети по физика, химия и биология (м.г. за целта бяха предвидени 2.4 млн. лв.).

Източник: www.segabg.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top