fbpx
Начало » България » Детските градини остават затворени! Учители и родители – недоволни!

Детските градини остават затворени! Учители и родители – недоволни!

  • bobi
  • 05 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Детските градини остават затворени! Учители и родители – недоволни!

Към този момент детските градини остават затворени. Според министърът на образованието Красимив Вълчев седмица за седмица ще се прави анализ на ситуацията относно детските градини.

Според Вълчев няма как да има групи в детските градини, дори и от 10 деца, а масово става въпрос дори за тройно повече в нормални условия.

Отговорът от учителите не закъсня. На много от тях им се налага да си вземат неплатен отпускат, след като платеният им вече изтича.

„Огромна част от детските учители започнахме да излизаме в платен годишен отпуск още от декември. Първо беше грип А, после беше грип Б. Затваряха се групи, излизахме в платен отпуск и изведнъж на 13 март окончателно ни затвориха. И всъщност и министерството, и синдикатите просто забравиха за нас. Оставиха ни да използваме целия си платен отпуск, който вече е на привършване“, каза в интервю за БНР Анелия Бодурова от 169 детска градина „Коледарче“ в София. Мнението на Анелия е , че предпочита да си намери нова работа, а не да излиза в неплатен отпускат и да получава 375 лева, за да гледа децата си.

„Аз нямам друг вариант, защото имам да изхранвам две деца. Ще ми се наложи да работя нещо друго. Не мога да си позволя варианта да бъда нито в неплатен, нито да не работя“, каза учителката.

И все пак министерството вече има предложение и от Синдиката на учителите да има удължаване на платения отпуск на непедагогическия персонал – за да може да има някакви доходи. Това може да стане с анекс към колективния трудов договор и сега се мисли в тази насока. Настоящият колективен трудов договор изтича на 11 юни, като решение за платените отпуски на учителите ще се мисли за следващия колективен трудов договор. „Не би трябвало да има учители без заплати, средствата по бюджетите на училищата и детските градини не са намалени“, увери Вълчев.

Въпросът е как МОН ще се справи и с родителите, защото много от тях се оплакват в социалните мрежи, че няма кой да гледа децата им, докато градините са затворени за срока на извънредното положение, а те самите са на работа.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top