fbpx
Начало » България » Десислава Ангелова от Дряново с пълна шестица от олимпиада по история

Десислава Ангелова от Дряново с пълна шестица от олимпиада по история

  • bobi
  • 05 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Десислава Ангелова от Дряново с пълна шестица от олимпиада по история

Десислава Ангелова от Дряново е едно от деветте деца в страната с пълна шестица от националната олимпиада по история за седми клас. Тя мечтае да стане учителка по история, а за лятото е избрала да стажува в Историческия музей в града. Десислава учи в габровското училище „Райчо Каролев“.

Успехът идва с мотивация и последователност, казва Деси, за която дистанционното обучение било възможност да отдели повече време на любимия предмет – историята.

„Историята винаги ми е била интересна. Най-интересният период в историята за мен е политическият след Освобождението, между двете световни войни, социализмът и преходът към демокрацията след 10 ноември 1989″.

Спорният период на социализма е предизвикателство пред учителя в клас, твърди преподавателят по история на Десислава – Самуил Йонков:

„Голяма част, особено за този, спорния период смятам, че учителят има роля да го направи достъпен, защото е много далечен от децата. Като говорим за термини за колективизация, национализация – теоретично им звучаха, но учителят е този, който трябва да представи различните гледни точки и да представи обективната истина“.

Йонков преподава история и философия в училище „Райко Каролев“ от 12 години. Счита успеха на Деси за своята най-голяма професионална победа. Подготовката за олимпиадата изисквала всекидневни занимания, след като ученичката се класирала първа на областния кръг. На националния е оценена с пълна шестица, резултат, постигнат от още осем седмокласници в страната. Изпитът по годишния материал в по-голямата си част бил върху задачи, изискващи анализ на документи.

Деси вече е разсъждавала за избора на професия. Учител по история – това е пътят, по който иска да върви, поне засега.

Искам да запалвам и други ученици като мен да се развиват с история и да им е интересно, защото историята е нашето минало, ние сме българи, трябва да си знаем езика и историята, поне от обща култура“.

За да опознае и други възможности за себе си, това лято ученичката ще прекара свободното си време като стажант в Историческия музей в Дряново, който е сред стоте национални туристически обекта у нас и представя живота и творчеството на възрожденския първомайстор Кольо Фичето. Другата част от плановете на Деси и семейството ѝ – да пътуват и да посетят исторически забележителности у нас, пропаднала заради извънредната обстановка. Признава, че е била на много места в страната, но онова, което най-силно я привлича, е Дряновският манастир с неговата история.

Източник: www.bnr.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top