fbpx
Начало » България » Десет милиона деца може да отпаднат трайно от училище

Десет милиона деца може да отпаднат трайно от училище

  • bobi
  • 13 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Десет милиона деца може да отпаднат трайно от училище

Пандемията от коронавирус предизвика „безпрецедентна спешна ситуация в образованието“, като около 10 милиона деца са в риск да не се върнат никога повече в клас, предупреди организацията „Спасете децата” /Save the Children/.

Британската благотворителна организация цитира данни на ЮНЕСКО, които показват, че през април 1,6 милиарда млади хора са били възпрепятствани да посещават училище или университет заради мерки за овладяване на COVID-19 – около 90 процента от цялото учащо се население в света.

За първи път в човешката история цяло поколение деца и младежи в световен мащаб е нарушило образователния си процес“, се казва в нов доклад „Save our Education“.

В него се казва, че икономическата криза може да доведе до крайна бедност допълнителни 90 до 117 милиона деца, като това ще окаже ефект върху образованието им.

Тъй като много млади хора са длъжни да работят или момичетата са принудени да встъпят в ранен брак, за да издържат семействата си, това може да доведе до отпадането от образователните системи на между 7 и 10 милиона деца.

В същото време благотворителната организация предупреди, че кризата може да остави недостиг от 77 милиарда долара в бюджетите за образование в страните с нисък и среден доход до края на 2021 г.

Благотворителната организация призова правителствата и донорите да инвестират повече средства в нов глобален образователен план, за да помогнат на децата да се върнат в училище, когато е безопасно и дотогава да подкрепят дистанционното обучение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top