fbpx
Начало » България » Десетте най-говорими езика в света

Десетте най-говорими езика в света

 • bobi
 • 07 авг. 2020
 •  Коментарите са изключени за Десетте най-говорими езика в света

Да се определи кои са най-говоримите езици в света е изключително трудно, поради различни фактори. Първо, трябва да се направи съществената разлика между местни, които говорят даден език и всички хора в света, които го говорят. Оттук числата и следователно подредбата на списъка се променят. На второ място, трябва да се има предвид, че границата между това два диалекта да се считат за различни езици е много тънка и често такива спорове правят трудно да се определи и самия брой на всички езици в света. Грубо казано техният брой е около 6 500, като близо 2 000 от тях се ползват от по-малко от 1 000 човека. Но нека, все пак класираме топ 10 от най-говоримите езици на планетата:

 1. Китайски

Хората понякога говорят за китайския, сякаш това е един език. Това всъщност е група сродни езици, от които китайският мандарин е най-големият. Това е официален език в Китайската народна република, Тайван и Сингапур и е говорим от почти милиард и половина души в света. Родното име на мандарин е Putonghua, буквално преведено „обща реч“, въпреки че в Тайван хората го наричат Guoyu – „национален език“. Тъй като мандаринът е по-често срещан в северен Китай, понякога се нарича „северни диалекти“. Мандаринът е написан с помощта на китайски символи, където всеки символ представлява различна дума. Има две основни версии – „традиционни“ символи, използвани в Тайван, Хонконг и Макао, и „опростени“ символи, използвани в Китай, Сингапур и Малайзия. Изчислено е, че трябва да научите 2000-3000 знака, за да прочетете вестник – образованият китайски човек ще знае около 8000.

 1. Английски

Благодарение на историческото господство на Британската империя – а в последно време и на икономическото и културното влияние на Съединените щати – английският е вторият най-говорим език в света. Името „Английски“ идва от „Ъглите“, германски народ, заселил се във Великобритания през първото хилядолетие. Те в крайна сметка са получили името си от Англен, регион в Северна Германия и са дали името си на района сега известен като Англия. В основата си английският е германски език. Речникът и структурата на изреченията са най-близки до съвременните езици като немски и холандски. Въпреки това, той е силно повлиян от други езици през странната си история. Голяма част от английската лексика е с латиноамерикански произход, въведена от френскоговорящите нормани, които завладяват Великобритания през 11 век.

 1. Хинди

Хиндустани е събирателното име за хинди и урду – два диалекта на един и същ език. Името идва от Хиндустан, исторически термин за северната/северозападната част на Индийския субконтинент. Хинди се говори в северна и централна Индия и е официалният език на индийското правителство. Урду се говори предимно в Пакистан. Докато хинди и урду имат различия в речника и произношението, говорещите двата езика могат лесно да комуникират помежду си.

 1. Испански

По брой на местните хора, които говорят езика, испанският е вторият по големина език в света, докато по общо говорещи, той завма четвърта позиция с близо 500 милиона души. Езикът, известен сега като испански, произхожда от района на Кастилия в Испания. Поради тази причина понякога се нарича „кастилски“. Испанските изследователи и конквистадори разпространяват езика си по целия свят. Произхожда от романското езиково семейство и се говори из цяла Южна и Централна Америка, Испания, Югоизточна Азия и дори Африка като Екваториална Гвинея е единствената страна в Африка, която има испански език като официален език. Испанският е и вторият най-разпространен език в Съединените щати, който е дом на 40 милиона американци, за които майчин език е испанският. Това прави САЩ втората по големина испаноезична държава в света, единствено след Мексико.

 1. Арабски

Арабският е официалният език на 26 държави, въпреки че някои твърдят, че всъщност това не е един език, а няколко. Ако оставим това настрана и приемем, че има един език, наречен „арабски“, то това е масивен език с над 400 милиона говорещи го. Произхожда от Арабския полуостров и оттогава се е разпространил в целия Близкия Изток и Северна Африка. Арабският е, разбира се, и езикът на исляма. Докато повечето мюсюлмани не са местни араби, езикът е от особено значение за втората по големина религия в света. Ислямът твърди, че Бог е говорил на арабски, когато диктува Корана на Мохамед.

 1. Бенгалски

Понякога известен на английски с родното си име Bangla, Бенгалски е официалният език на Бангладеш и на няколко индийски щата. Всъщност това е вторият най-говорим език в Индия. Подобно на Хиндустани, бенгалският е индо-арийски език. Това е клон на индоевропейското семейство; други разклонения включват романския и немския език. С други думи, бенгалски и хиндустани са далечни братовчеди на английския език. Бенгалският скрипт е сравнително непознат на Запад, но всъщност е петата най-използвана система за писане в света. Повече хора по света пишат на бенгалски език, отколкото на кирилица.

 1. Португалски

Португалският се е развил от латински и е тясно свързан със съвременния испански. Името идва от „Португалия“, чието име идва от Порто, вторият по големина град в тази страна. Но думата porto на португалски означава просто „пристанище“. Някой, който говори португалски, се нарича лузофон. Тази дума идва от „Лузитания“, римското име за района, който сега е Португалия. По-голямата част от лузофоните живеят в Бразилия, която има над два пъти повече говорещи  португалски, отколкото в целия останал свят. Някога Португалската империя се простирала от Южна Америка до Африка до Индия и Югоизточна Азия. Днес португалският е официален език в девет държави, както и на китайската територия на Макао.

 1. Руски

Като най-големият от славянските езици, руският е официалният език на четири страни (Русия, Беларус, Казахстан и Киргизстан). Също така се говори широко в много други страни от бившия Съветски съюз. Най-близките роднини на руския са украински и беларуски. И трите произхождат от езика, който се е говорил в средновековната държава Киевска Рус. По-далечно, те са свързани с други славянски езици като полски, чешки, словашки, български и сърбо-хърватски. По брой хора, говорещи го, руският език е най-големият език в Европа. Подобно на много от славянските езици, той е написан с кирилицата.

 1. Японски

Почти всички от 128-те милиона местни говорещи японски живеят в Япония – със сигурност най-силно географски концентрираният от всички езици в този списък. Японците се гордеят с две различни системи за писане, хирагана и катакана, а също така широко използват китайските символи. Най-големите групи от говорещи японски, живеещи извън Япония, могат да бъдат намерени в САЩ, Филипините и Бразилия.

 1. Западен Панджабски

По приблизителна статистика, възлизаща на около 118 милиона местни говорещи езика, последното място в списъка се присъжда на Ланда (Lahnda), пакистански макроезик, който включва предимно западен панджабски. Това дори не включва Източен Панджабски, който се говори в Индия. Панджабският беше разделен на две от британците, когато са напуснали, а милиони хора са били принудени да изоставят домовете, бизнеса и семействата си.

Материал на Кристина Пенчева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top