fbpx
Начало » Бакалавър » Депутати са склонни да приемат 2 от 3 искания на студентите с допълнителни 7,4 млн. лв.

Депутати са склонни да приемат 2 от 3 искания на студентите с допълнителни 7,4 млн. лв.

  • bobi
  • 29 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Депутати са склонни да приемат 2 от 3 искания на студентите с допълнителни 7,4 млн. лв.

Националното представителство на студентските съвети (НПСС), което представлява всички обучаващи се студенти в страната, изпрати три свои искания до народните представители във връзка с:

  • Увеличаване размера на държавната субсидия за леглоден в студентските общежития и храноден в студентските столове във висшите училища;
  • Увеличаване на докторантската стипендия от 1 юли 2022 година с актуализация на държавния бюджет на Република България и тя да стане1000 лв. на месец;
  • Осигуряване на допълнителни средства за продължаване на инициативата за ремонт на студентските общежития.

„До април докторантската стипендия беше 500 лева – по-малка от минималната работна заплата. Към момента държавната субсидия за леглоден възлиза на 1,40 лв. и 5,00 лв. за две хранения на ден. Поискахме увеличение с 15%, което на бюджета ще коства 3,4 млн. лева, плюс 4 милиона за докторантски стипендии„, обясни пред Радио София Даниел Парушев, председател на НПСС.

Тези 2 искания са внесени в бюджетната комисия на Народното събрание и приети. За изпълнението на третото искане ще са нужни около 50 млн. лв., но то не е подкрепено  от депутатите.

Темата за общежитията на младите хора е болна тема за обществото. Родители ремонтират стаите за децата си, някои студенти се отказват от общежитието и отиват под наем, обясни Парушев. В момента обаче за много хора квартирите станаха непосилни за наемане. Затова условията в общежитията трябва да са добри, да не се мисли за битовизми. Така ще се гарантира по-добър образователен процес.

Може би след толкова години е време да се извърши преразпределяне на местата в студентските общежития между различните университети, защото вече нуждите са други, подчерта още Парушев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top