fbpx
Начало » България » Денонощна библиотека отваря тази есен врати в София

Денонощна библиотека отваря тази есен врати в София

  • Lyubina Panayotova
  • 06 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Денонощна библиотека отваря тази есен врати в София

Първата денонощна библиотека в София ще отвори врати тази есен в Студентски град.

Идеята хрумва на студентките Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова. Причината да стартират инициатива като тази е, че много често те самите, както и голяма част от студентите в София, не намират подходящи помещения, за да учат и работят.

Всичко започва, когато двете се озовават посред нощ на бензиностанция в близост до метростанция “ Г. М. Димитров“. Момичетата търсели подходящо място за учене, а това, което открили там, ги изненадало максимално. Те попаднали на множество студенти, които били насядали по масите да учат. Оттам се заражда и идеята за „Study hub“ – споделено място за учене по модел на западните зелени пространства за работа.

Младите момичета се заемат с правенето на анкета, която отчита невероянтен успех – включват се над 1000 студенти, от които 90% с радост приветстват идеята и споделят, че имат нужда от просторно място за учене и работа. Български и международни фирми помагат на Мартина и Цветомира, а Столична община отпуска 3000 лв. С проекта си участват по програмата “Социални иновации” и печелят финансиране. Университети от столицата също ги подкрепят и насърчават, а цели 1000 лв са събрани от благотворителен базар, организиран от студенти.

Помещението на първата частна библиотека вече е ясно. То ще се намира в близост до Висшето училище по телекомуникации и пощи. Ще бъде отворено на 1 октомври и ще работи денонощно като ще разполага с много удобства – компютри, мултимедийна зала, диванчета, пуфове, специализирана литература, цели 50 места. В момента се ремонтира „убежището“ на всички, които обичат да учат и творят през късните часове на денонощието. Предстои обзавеждане и монтиране на системата за достъп. Всеки студент може да си закупи карта, с която да си осигури достъп до всяка част на помещението – ще има места, обособени за индивидуално учене, и такива, които са за групови занимания.

 

Източник: www.azcheta.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top