fbpx
Начало » България » Денков разкри кога големите ученици ще се върнат в клас

Денков разкри кога големите ученици ще се върнат в клас

  • bobi
  • 19 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Денков разкри кога големите ученици ще се върнат в клас
Denkov

„Връщаме учениците в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 население ”, съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков в фейсбук рубриката „Властта говори. Открито”.

„До момента са поръчани близо 3 млн. теста. От тях са пристигнали  851 000. Очевидно проблемът е, че в България няма тестове от този тип, който родителите предпочитат. Имаме тестове за малките ученици до края на следващата седмица, както и средства за тестване до края на коледната ваканция. Големият проблем е кога ще получим тестове за по-големите ученици”, каза Денков.

Обсъждахме с министъра на здравеопазването да се ползва друг тест за по-големите. Проба от носа, но самите ученици си я вземат и не толкова навътре от носа, уточни Денков. Такива тестове се ползват в Австрия.

Той благодари на родителите и учители, които са разбрали колко е важно децата да се върнат в училище. Той подчерта, че броят им се увеличава с всеки изминал ден и само в Пловдив вчера са се върнали над 1000 ученици.

Министърът подчерта, че тежестта, която всички понасят, идва от високата заболеваемост в страната.

Денков обясни и защо тестването се прави два пъти в седмицата:

„Ако детето се е заразило в събота, то няма да заразява другите деца в понеделник. Болестта обаче ще е развила в сряда и то ще заразява околните. Затова се правят тестове два пъти седмично“.

„До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 заболели на 100 000 души население. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, ние имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 заболели. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този”, обясни Денков.

По отношение на ниския брой положителни тестове, министърът подчерта, че това се дължи на изолацията, в която са били учениците, преди връщането им в клас. Той припомни и ситуацията след 15 септември, в която училищата са били пред епидемиологичен взрив.

Денков допълни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Тя ще се налага, ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от PCR тест.

„В България вече имаме около 6% ваксинирани деца, около 4% преболедували. Постепенно се натрупва и този контингент в младата възраст. Но вирусолозите предупреждават, че може да се появи щам, който е по-опасен от делта варианта. Трябва да се подготвим и за нова вълна”, предупреди министърът. Той добави, че има над 45% ваксинирани учители.

Никога не е подкрепял задължителната ваксинация на деца и на учители,  обясни отново Денков, но поясни, че смята, че доброволната ваксинация е необходима.

Министър Николай Денков обясни и защо са затворени физкултурните салони.

Относно това защо не се тестват децата в детските градини и предучилищните групи, образователният министър обясни, че това е решение на Министерство на здравеопазвеането. „Едно от основанията, които мога да изтъкна е, че ако сравняваме броя на паралелките, които бяха карантинирани – тези в училищата бяха много повече, отколкото в детските градини“, каза Денков.

„За да се случат нещата, трябва да работим заедно – директори, учители, родители“, завърши акад. Николай Денков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top