fbpx
Начало » България » Денков: При външното оценяване за 4-ти, 7-и и 10-и клас тази година промени няма да има

Денков: При външното оценяване за 4-ти, 7-и и 10-и клас тази година промени няма да има

  • bobi
  • 31 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за Денков: При външното оценяване за 4-ти, 7-и и 10-и клас тази година промени няма да има
44 000 таблета

При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас, през тази година промени няма да има, каза днес във Варна министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който посети професионалната гимназия по дървообработване в града, предаде БТА. По думите му предстои в това отношение да се направят корекции, като идеята е изпитите да станат по-интегрирани. Целта е при външното оценяване по математика да бъдат включени въпроси и от други точни науки, а по български език и литература – от други хуманитарни дисциплини, обясни Денков.

Той припомни, че през тази година за пръв път матурите в 12 клас ще бъдат много по-голям брой, но увери, че министерството ще изпълни изискванията на закона. Все пак остава открит въпросът дали вариантът с толкова много изпити е най-добрият, посочи Денков. Той уточни, че детайлите за предстоящите зрелостни изпити са достъпни за всички родители, освен това са информирани и висшите училища, които ще ги имат предвид при подготовката на справочниците за кандидат-студентите.

Министърът припомни, че започва преглед на учебните програми, като целта е работата да приключи до края на юни. Целта е те да бъдат изчистени от излишни академични термини и, където е възможно, да бъдат включени практически примери, допълни Денков. По думите му, след като бъдат готови програмите, ще започне преглед на учебниците. С тази задача ще бъдат ангажирани основно учителите, защото са най-близо до децата, като в работните екипи ще бъдат включени и психолози.

Следващата учебна година ще започне на 15 септември, допълни министърът. По думите му учебната 2023/2024 година вече може да бъде открита на 7 септември. Тази седмица обаче ще бъде разпределена за повече ваканции през учебната година, допълни Денков. Той уточни, че идеята за удължаване на учебната година с две седмици за учениците от 1-ви до 6-и клас, също не цели да ги натоварва, а да даде възможност да се ползват по-различни форми на обучение и надграждане на знанията по интересен начин.

Денков допълни още, че няма риск за учениците заради облекчаването на мерките срещу пандемията. Броят на заразените пада всяка седмица и, ако в края на януари се разболяваха всяка седмица около 12 хил. деца в страната, през последната бяха малко над 1000, обясни министърът. Той допълни, че министерството разполага с тестове, достатъчни за седем последователни тествания на децата. Според него те са в срок на годност и ще бъдат съхранени, за да бъдат ползвани в началото на новата учебна година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top