fbpx
Начало » България » Денков коментира ще има ли затваряне на училища и дървени ваканции

Денков коментира ще има ли затваряне на училища и дървени ваканции

  • bobi
  • 31 авг. 2022
  •  Коментарите са изключени за Денков коментира ще има ли затваряне на училища и дървени ваканции
Denkov

От гледна точка на COVID вълните не очакваме да има затваряне тази година, а ако има, то ще бъде само локално и за кратко. Видяхме, че вирусът се промени, миналата година променихме и организацията, така че да няма национално затваряне. Това каза пред журналисти във Велико Търново бившият министър на образованието и науката и кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“ акад. Николай Денков

По отношение на „дървените“ ваканции – цената на тока е фиксирана, увеличихме с 21% режийната издръжка на училищата, единственият голям проблем е в училищата, които се отопляват с газ. В момента Министерството на образованието и науката прави преглед на училищата и там, където отоплението е на газ, трябва да се види какви са преходните остатъци, какви средства имат в сметките си и дали е необходимо да се направи нещо до 31 декември – ако трябва, да се отпуснат целеви средства. След 31 декември, с новия бюджет, отпуснатите средства трябва да бъдат съобразени с цените на газа, заяви акад. Денков.

Той отбеляза, че който и да е следващият министър на образованието, негова основна грижа трябва да бъде качеството в образованието.

Характерно за България е, че имаме прекрасно образование във водещите гимназии и университети, а в същото време имаме големи проблеми: в гимназиите – с изпадащите ученици, а във висшите училища – там, където не може да се осигури качество. В образованието ни всеки се оплаква, че децата не са подготвени от предходния етап. Затова направихме детските градини безплатни – защото там децата трябва да са подготвени за първи клас, посочи бившият образователен министър.

Който и да е министър, трябва да се бори слабите да станат като добрите, а не обратното, добави той.

Започнахме много сериозни разговори да се прехвърлят яслите от Министерството на образованието към нашето министерство, за да може за децата не само да има здравна грижа, както е до момента, а да има и много сериозна системна грижа за развитието на техните способности, съобщи акад. Николай Денков.

В отговор на въпрос той отбеляза, че не се е отказал от идеята си за сливане на университети.

Фрагментацията на висшето ни образование е проблем, който се коментира от 10 г. Имаме препоръки от Европейската комисия. Ние казахме, че трябва да се промени законът, да се даде възможност за окрупняване, което да е доброволно. Аз не разбирам защо има възражения, какво пречи да се подготвят такива промени, които да позволяват доброволно обединение на висши училища, каза още бившият министър на образованието и науката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top