fbpx
Начало » България » Денков: Висшето образование няма как да се подобри, ако не се промени

Денков: Висшето образование няма как да се подобри, ако не се промени

  • bobi
  • 29 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за Денков: Висшето образование няма как да се подобри, ако не се промени

Системата на висшето образование трябва да бъде по-отворена за промени. Няма как да се подобрим, ако не се променим. Не може да стоим все същите и да очакваме да станем по-добри. Това коментира министърът на образованието и науката в оставка акад. Николай Денков в предаването „България сутрин“ по телевизия Bulgaria ON AIR, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Всяко нещо, което предлагаме в областта на висшето образование, среща съпротива, която показва може би някакви страхове, но те са неоснователни, посочи акад. Денков. Той изтъкна, че предлаганата методика за обединение на университетите предвижда това да става доброволно. „Ако това не се случи, в един момент някой ще тръгне да ги обединява насила“, предупреди министърът на образованието и науката в оставка.

Акад. Денков отбеляза, че в началото е имало съпротива и срещу Националната карта на висшето образование, а тя е полезна, защото показва дефицитите в предоставянето на висше образование. Тя е основата, в която можем да планираме как да се развива висшето образование, посочи образователният министър.

Като част от свършената работа в МОН, той посочи, че е изработена методика и въз основа на нея са определени изследователските университети. Актуализирани са също минималните национални изисквания за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации, които ще бъдат публикувани отново за обществено обсъждане.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top