fbpx
Начало » България » Двойно повече зрелостници преписват текста, без да разсъждават по него

Двойно повече зрелостници преписват текста, без да разсъждават по него

  • bobi
  • 17 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Двойно повече зрелостници преписват текста, без да разсъждават по него

Резултатите на зрелостниците тази година на матурите по Български език и литература (БЕЛ) и по История и цивилизация, география, биология, философски цикъл са по-ниски.

Това обобщение от майската сесия на матурите направи на пресконференция зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Средната оценка по БЕЛ е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит емного добър 4,67.

Традиционно задачите по БЕЛ за пунктуационната норма, слято и полуслято писане и разпознаването на цитат в художествен текст се оказват трудни за учениците. Освен това от МОН подчертават и честите грешки, свързани с разпознаване на термини и чужди думи като „хронометър“ например. Те обаче добре познават правописа в думи с променливо „я“, с „о или у“ и „и или й“. Справили са се и при разпознаване на мотивите и образите в художествен текст, термините в текст и с определянето на текст към дадена сфера на общуване.

Повече ученици пишат аргументативен текст. Двойно се е увеличил процентът на учениците, които преписват творбата обаче, вместо да създадат аргументативен текст по художественото произведение. Макар че темата по разказа „Косачи“ на Елин Пелин беше добре приета от учениците, 6% просто са преписали съответния откъс от произведението. Почти половината зрелостници са писали по творбата есе, а малко повече от 30% – съчинение.

Намалява и броят на зрелостниците, които се справят със задачата да направят резюме на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Едва 6% от явилите се по БЕЛ 49 341 ученици са получили максимален брой точки на задачата за резюмиране на текст, а близо 22% не са се справили с нея.

Основното предизвикателство пред учениците остава разбирането на текст, извличането на информация от него, както и създаването на авторски текст. Това важи както за изпита по български език и литература, така и за тези по чужд език.

Най-висок брой точки учениците са получили по немски, френски, испански език, химия и опазване на околната среда. По история и цивилизация се отчитат по-нисък брой точки, а по английски език резултатите са се повишили.

Зрелостниците, положили изпит по БЕЛ, са 49 341. С около десет хиляди по-малко са явилите се на втория задължителен изпит.

С пълни шестици и по 100 точки могат да се похвалят 226 зрелостници (при 215 миналата година). Наполовина са намалели изкаралите по две слаби оценки – 973 за 2019 г. при 1778 през миналата година.

Отличните оценки по български език и литература са 5067, а на втория зрелостен изпит – 6677. Двойките са съответно – 4303 по БЕЛ и 2590 по предметите по избор.

Най-голям брой ученици са се явили на изпит по английски език, следвани от биология и география. От МОН отчитат, че по география, биология и БЕЛ са постигнати най-ниски резултати, въпреки че това са предмети, които са предпочитани от зрелостниците.

Учениците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян имат най-добри резултати по български език и литература. Трите училища с най-висок успех по БЕЛ са 91 Немска езикова гимназия, 73 СУ и 164 Испанска гимназия в София.

С най-ниски постижения са съучениците им в Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград.

На втория изпит най-добро е било представянето в София-област, Варна, Смолян и Добрич, а най-слабо – в Монтана, Хасково и Перник.

В топ три по предмет по избор са СМГ, Първа частна математическа гимназия и училището в смолянското село Чепинци.

На брифинга в МОН посочиха като обяснение за доброто представяне на село Чепинци усилията на учителката по биология Даниела Куцева, преподавателка с 23-годишен опит, която е направила две пробни матури през годината за учениците си. Учителката успява да ги мотивира да учат биология, като постоянно дава и консултации. В резултат голяма част от зрелостниците ще кандидатстват медицина или друга специалност, която изисква приемен изпит по биология.

Източник: https://news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top