fbpx
Начало » България » Две проверки текат в СМГ

Две проверки текат в СМГ

  • bobi
  • 28 юни 2018
  •  Коментарите са изключени за Две проверки текат в СМГ

Две проверки се провеждат в Софийска математическа гимназия. Сигналът е на родители, които твърдят, че курсовете по математика в едно от най-престижните средни училища в страната – Софийската математическа гимназия (СМГ) са „откраднати от едно ООД“. Става въпрос за курсове по математика за деца, които не учат в СМГ.

Курсовете се провеждат от учители от елитната гимназия, които са организирали свое дружество с ограничена отговорност и обучават деца от други училища. Родители на деца от СМГ искат това преподаване да стане от името на училището като по този начин приходите ще са за СМГ и ще отиват за поддръжка на материалната база.

Дружеството ще плаща минимален наем, защото логиката на правилата на Столична община са повече деца да имат достъп до извънкласни дейности. В случая нашите деца нямат достъп до тях, защото не са адресирани до тях. Годишният оборот от тези курсове е над 1 млн. лв. Тъй като тази печалба отива в частно дружество, училището няма да може да финансира участието на нашите ученици в международни състезания„, алармира Симона Велчева, майка на ученик от СМГ.

Недоволните родители смятат, че се получава частно училище в държавното. Пасивите отиват в държавното училище, а печалбите – за частната фирма, която е на учителите в училището, смятат родителите. Според Велчева, учителите от Софийската математическа гимназия (СМГ) злоупотребяват с марката. Те са създали дружество с ограничена отговорност, което използва марката СМГ, защото то се нарича „Учители СМГ„.

Велчева обясни пред общественото радио, че ръководството на СМГ организирало таен конкурс въз основа на правилата за извънкласни дейности в общинските училища на територията на Столична община.

„Става въпрос за курсове по математика, които се предоставят на външни деца. Курсовете се водят от преподаватели на СМГ и съответно няма как тези правила на Столична община да се прилагат в този случай. Проблемът е там, че училището има възможност да организира такива курсове, самото то, въз основа на Наредба за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование„, разказва майката.

По думите й, в наредбата има текст, който дава възможност на училищата да организират курсове, от които да печелят допълнителни средства. Тези пари могат да се използват за поддръжка на материалната база, за ремонти или за каквито други дейности имат нужда да финансират.

По думите на директора на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева до момента не са открили нарушение на правилата, приети от Столичен общински съвет /СОС/ за ползването на публична общинска собственост.

Кастрева заяви, че преди е имало подобен проблем, но вероятно той е изчистен. Тя очаква произнасяне на комисията. „Това е начин, по който се случват такива образователни курсове и в другите математически гимназии на територията на страната, и е правилно всичко да бъде в духа на закона.

Разпореждането на министър Вълчев от миналото лято е училищните настоятелства да не събират средства, да не реализират такива процедури. Това като препоръка е изпълнено от СМГ. Същите родители са обжалвали заповедта на директора на училището пред административен съд. Ние и училището чакаме съдът да се произнесе, за да може да няма и грам съмнение, че има каквото и да е нарушение, на който да е казус, свързан с ползването на публичната общинска собственост и на цялата процедура“, каза Кастрева.

Тя е категорична, че в много училища, в много детски градини, се предоставят образователни услуги по определен от общината ред. СМГ не прави изключение. „Организирането на курсовете в гимназията се е случвало десетилетия и не мисля, че е коректно да се афишира всичко това по този начин, защото това би предизвикало в обществото недоверие към институциите и би наклонило везните, че едва ли не там се случва нещо неправилно, а не трябва да е така. Има разписен ред от общината. Доколкото тече проверката, до настоящия момент не са установени нарушения“, каза Кастрева.

Според директора на училището Ивайло Ушагелов, тече и проверка на прокуратурата. Той ще изчака резултатите от проверките, след което ще коментира.

Родителите на децата от Софийската математическа гимназия очакват среща с министъра на образованието Красимир Вълчев и с кмета на София Йорданка Фандъкова.
Според директора на Столичното управление по образование, въпросът на родителите „Как едно ООД открадна курсовете по математика на СМГ?“, е некоректен.

Източник: www.news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top