fbpx
Начало » България » Две нови стипендии за ученици след завършено основно образование одобри правителството

Две нови стипендии за ученици след завършено основно образование одобри правителството

  • Елвира Юрукова
  • 31 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Две нови стипендии за ученици след завършено основно образование одобри правителството

Две нови стипендии за учениците, завършили основното си образование, одобри правителството.

 

Първата е за ученици, които се обучават в дуална система на обучение в класовете от първи гимназиален етап.

Учениците през учебните 2018/2019 и 2019/2020 г., които се обучават в дуална система и получават стипендии по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система“, няма да имат право на стипендия за ученици за дуалната система на обучение в класовете от първи гимназиален етап, осигурена от държавния бюджет.

Втората е за тези, които са приети в осми клас по защитените специалности от професии или специалности от професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда, и се обучават по тях през тази учебна година.

Стипендиите ще се предоставят на основа класиране на учениците подобно на стипендиите за постигнати образователни резултати и за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането.

Учениците, които отговарят на условията за получаване на повече от една стипендия, ще имат право да изберат само на една от тях.

 

В същото време има възможност, когато ученик е класиран за една от двата вида нови стипендии и едновременно за стипендия за образователни резултати, да има право да получи и половината от размера на стипендията за образователни резултати. Целта е да се стимулират учениците с по-висок успех.

Предвиждат се и стипендии за ученици със специални образователни потребности след завършен седми клас, които се обучават в държавните и в общинските центрове за специална образователна подкрепа.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top