fbpx
Начало » Бакалавър » Две международни награди спечелиха студенти от Софийския университет

Две международни награди спечелиха студенти от Софийския университет

  • bobi
  • 09 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Две международни награди спечелиха студенти от Софийския университет

Четвъртфинал и две безпрецентни  награди за писмени защити – и на ищец, и на ответник, спечелиха студентите от ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ на  състезание по право на последния международен форум – European Human Rights Moot Court Competition 2020.

Тазгодишният отбор на СУ за международното състезание по права на човека  отново стигна до участие на финалните устни кръгове на състезанието, съобщиха участниците в състезанието, проведено в периода 2-4 юни.  Поради необичайните обстоятелства финалната му част  бе осъществена виртуално.  Защитниците на правата на човека са Боянка Христева, Илиян Антонов (жалбоподатели), Мартина Богданова и Петя Аджопова (ответници) – студенти в ЮФ, под ръководството на треньорите – Янита Джунова и Недко Радев – завършили студенти на ЮФ и бивши състезатели. Те се  изправиха срещу отбори от Австрия и Германия в предварителните елиминационни кръгове, а след  безапелационното класиране за четвъртфинал, представителите на СУ „Св. Климент Охридски“ мериха сили със студенти от Сорбоната, Франция (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne).

Във фазата на четвъртфиналите българският отбор показва задълбочени правни знания, блестящи ораторски умения, хладнокръвие при подвеждащи въпроси. И добрите новини не закъсняват.  На церемонията по награждаването Сузана Ковалова, автор на казуса на тазгодишното състезание, обявява,  че и двете награди за най-добри писмени защити – на жалбоподател и на ответник, се присъждат на отбора, представляващ  СУ „Св. Климент Охридски“.

За първи път в 8-годишната история на състезанието български отбор печели и двете награди за най-добра писмена защита!

Традиционно, почти година продължава подготовката на отбора за финалната устна фаза. Тренировките започват още през лятото на 2019 г., когато участниците пологат основите на знанията си по права на човека, по разпоредбите и стандартите на Европейската конвенция за правата на човека, по необятната практика на Съда в Страсбург. С излизането на казуса започва и подготовката на двете писмени защити – на ищец и на ответник, именно тези писмени защити, които на финалния етап бяха отличени като най-добри.

В началото на 2020 г. следва и участие на отбора на регионален устен кръг във Вилнюс, Литва, което доведе до класиране за големите устни финали! А представянето на отбора на финалната устна фаза беше повече от удовлетворяващо – победи над отбори от Австрия и Германия, оспорван четвъртфинал с отбор от Франция и две големи признания!

От името на отбора и на треньорския състав, студентите изказват благодарност за незаменимата помощ на Мария Димитрова, Ивана Николова, Цветелина Ван Бентъм и Лия Харизанова. „Благодарим за подкрепата, отделеното време, критичното мислене и задълбочените въпроси на всички приятели и съмишленици, бивши участници в състезания, които ни слушаха по време на нашите тренировки и ни подкрепиха в достигането до финала“.  Те благодарят и на ръководство на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ за оказаната подкрепа.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top