fbpx
Начало » България » Две деца с писмо до Президента – Искат реформа в образованието

Две деца с писмо до Президента – Искат реформа в образованието

  • bobi
  • 10 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Две деца с писмо до Президента – Искат реформа в образованието

Две деца са написали писмо до Президента на България Румен Радев с настояване България да продължи да има своя космическа програма.

Според двете деца България има нужда от радикални промени в образованието:

„Надяваме се да вземете написаното под внимание и да се замислите, защото ние се събудихме. С вашата или без вашата помощ ние ще успеем, не ни е страх и имаме всичките сили, но Вие ще изгубите най-ценното си – идващото поколение! България ще има не трети, а четвърти и дори пети космонавт! дайте ни само още 10 години“, пишат децата и призовават да се поставят срокове.

Децата се казват Татяна Иванова и Георги Кацаров. Те са участвали в учебно-тренировъчния космически лагер по модел на NASA – Space Camp Turkey в гр. Измир. На космическия лагер Татяна е наградена с медал „Outstanding camper“, отличена измежду над 100 деца от цял свят. Тя премина и през Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, САЩ, където беше отличена и с „Academy wings“, значка, която връчват само на най-изявените лагерници.

Успехите на децата не спират до тук. през 2018-та година Георги е обявен за „Детски представител на омбудсмана на град Пловдив“, а Татяна печели наградата „Млад творец“ на град Добрич за създаване на положителна нагласа сред младите.

Децата желаят да имат научна кариера, но в малките градове е трудно. Там няма школи по физика, астрономия, космонативка и нямат никаква възможност за развитие.

Според тях България трябва да е пълноправен член на Европейската Космическа Агенция и се чудят защо все още не сме.

„Европейската космическа агенция има 22 пълноправни държави членки, но тъй като България не е такава, ние не можем да имаме трети български космонавт и нашето космическо пътуване е затихнало от 1988 г.

Нямаме правото да кандидатстваме за стипендия за европейския космически лагер в Норвегия. Ако България има космонавт, той ще работи за чужда космическа агенция, чрез чуждо гражданство и очевидно няма да има подкрепата на държавата си“, пишат Татяна и Георги.

Писмото до президента продължава: „Как се очаква да напреднем след като дори не знаем, че сме имали участие в космическа програма? Как се очаква да продължим образованието си в родината си след като няма развитие? А най-тъжната част е, че можем и имаме възможността, но лидерите, избрани от нашите родители, поставят други свои нужди на преден план. Ние, децата на България, копнеем до края на 2021 г. страната ни да е станала пълноправен член на Европейската Космическа Агенция, а до 2025 г. вече да имаме трети излетял космонавт. Може да звучи невъзможно, че и смешно даже, но ние сме готови да се борим за нашето място в космоса“, пишат Татяна Иванова и Георги Кацаров,

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top