fbpx
Начало » България » Две деца от Русе ще се обучават безплатно в космическия лагер „Space Camp Turkey“

Две деца от Русе ще се обучават безплатно в космическия лагер „Space Camp Turkey“

  • bobi
  • 14 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Две деца от Русе ще се обучават безплатно в космическия лагер „Space Camp Turkey“

Две деца от Русе ще се обучават безплатно в космическия лагер „Space Camp Turkey“. Това съобщиха от общинската управа в крайдунавския град. Общинският съвет в Русе гласува на днешното си заседание общината да поеме всички разходи на едно дете от русенско училище, което да участва в програмата в Измир, Турция, чийто координатор за България е „Центърът за творческо обучение“.

Партньорът на общинската администрация ще подпомогне със заплащане на всички средства още един русенски ученик, който ще посети лагера, създаден по модела на NASA „Space Camp“ в щата Алабама, САЩ.

Двете деца ще бъдат определени след конкурс от национално независимо жури от експерти. Те ще получат стипендии в размер на 1270 долара, колкото е пълната такса за участие в програмата. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години от община Русе, с авторско есе или видео. Темите са „Телескопът James Webb – нова ера в изследването на дълбокия Космос“, „Един мой ден като корабокрушенец на Луната“ и „Космическата „мода“ през последните 60 години – тенденции в космическите костюми“, съобщава БТА.

Кандидатурите се приемат онлайн, а крайният срок е 6 февруари идната година. Космическият лагер се организира през летните месеци, като продължителността му е половин година. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите.

Занятията в „Space Camp Turkey“ включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците научават за подготовката на астронавтите, а след като преминат програмата, ще получат сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top