fbpx
Начало » България » Две асеновградски училища със статут „иновативни“

Две асеновградски училища със статут „иновативни“

  • bobi
  • 13 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Две асеновградски училища със статут „иновативни“

Две учебни заведения от община Асеновград са одобрени по проект „Иновативни училища“. Програмата позволява обмяна на добри практики и опит между ученици от различни градове. СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ – Асеновград е кандидатствало за учебната 2021 г./2022 г. Одобрено е за две иновативни паралелки. Школото ще работи по проекта за четвърта поредна година. Участие в инициативата ще вземат ученици от две паралелки – една в VIII клас с професия „Екскурзовод“ по предмет Английски език и друга – в V клас по „История и цивилизации“ – разширена подготовка. В основата на иновацията, която прилага СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ са въвеждането на нови методи на преподаване.

По време на учебната година, учениците използват технологичен работен инструментариум от онлайн приложения и платформи, с помощта на които изработват готови крайни продукти, като електронни книжки, списания и тематични проекти. Възпитаниците на учебното заведение работят индивидуално, групово и в екипи. По този начин те развиват основни умения в XXI век, като колаборация, комуникация, креативност и критично мислене. Учителите, които преподават в тези паралелки, се обединяват в така наречените „професионални учебни общности“ (ПУО). Това им дава възможност да работят по нов, съвременен и иновативен начин. Основните дейности се определят въз основа на спецификата на отделните паралелки, като общото за V и VIII клас са изнасянето на открити интегрирани уроци по време на учебната година.

Другото одобрено учебно заведение е ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – село Боянци. Учебното заведение е получило за първи път възможността да работи по програмата през учебната 2020 г./2021 г. Иновационният проект, който училището изпълнява, носи името „Дигитална математика“. Продължителността е четири години, а целевата група е една паралелка от I клас. Общо 13 първокласници и един педагогически специалист са включени в иновацията. Целите, които си поставя ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, са различни. Сред тях са повишаване учебните постижения по математика, креативността и мотивацията за учене; формиране на критическо мислене и умения, които спомагат за учене през целия живот; интензивно използване на електронни ресурси; работа с блокчета за математическо моделиране, за решаване на задачи, за придвижване на герои, за решаване на нестандартни задачи.

Една от приоритетните цели е реализиране на нестандартни решения, свързани със събиране и изваждане на числа, намиране на обиколка, решаване на логически задачи и на такива, за математическо моделиране. Първокласниците се учат и как да изградят умения за споделяне на лично постижение в социалната мрежа и други.

Припомняме, че правителството одобри Списъка на иновативните училища в Република България за учебната 2021 г./2022 г. Той включва точно 510 учебни заведения от 137 общини в 28 области. Общо 73 училища получават статут на иновативни за първи път.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top