fbpx
Начало » България » Двете детски градини в София ще поемат около 80 деца на лекари в COVID отделения

Двете детски градини в София ще поемат около 80 деца на лекари в COVID отделения

  • bobi
  • 26 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Двете детски градини в София ще поемат около 80 деца на лекари в COVID отделения

От понеделник две дежурни детски градини в столицата, 124-а и 117-а, ще приемат деца на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в COVID отделения. И двете градини се намират до големи болници, а целта е да се осигури спокойната работа на медицинските работници. Според кмета на София Йорданка Фандъкова се очаква двете градини да поемат около 80 деца.

124-а детска градина в столицата е близо до големите болници „Александровска“, ВМА и „Пирогов“. От понеделник 168-е деца, които посещават градината, ще са вкъщи, но тук ще дойдат деца на лекари, сестри и санитари от COVID отделения. Колко точно ще са те още не се знае.

„Това е най-малкото, което можем за българските медици. Няма никакви притеснения, екипите са готови да работят“, каза Теменужка Димитрова, директор на 124-а ДГ.

Досега в градината не е имало болни деца.Тук се надяват и от понеделник да е така. Готови са и с мерките за безопасност. Подготвени са и ако децата вдигнат температура, кашлят или не се чувстват добре.

„Ние го изолираме, имаме специален изолационен бокс, в който то изчаква, докато родителят не дойде, за да бъде детето прегледано от лекар“, каза Албена Апостолова, медицинска сестра в 124-а ДГ.

Тук са огорчени обаче от негативни изказвания в социалните мрежи, защо децата на лекарите остават на детска градина за разлика от тези на всички останали.

„Тези хора, които са на първа линия, хората в болниците, именно те имат нужда да бъдат подкрепени и да бъдат гледани техните деца. Хората, работещи в болница, нямат възможност да минат на онлайн работа, те лекуват пациентите директно“, каза Албена Апостолова, медицинска сестра в 124-а ДГ.

От градината казват още, че затварянето на детските заведения за три седмици ще затрудни много родителите, но на първо място трябва да се запази здравето на хората.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top