fbpx
Начало » България » Два сребърни и два бронзови медала на олимпийците по биология

Два сребърни и два бронзови медала на олимпийците по биология

  • bobi
  • 22 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Два сребърни и два бронзови медала на олимпийците по биология

За втора поредна година всеки от националния отбор по биология се прибира с медал 

На 21 юли приключи и 30-ата Международна олимпиада по биология, която се проведе в гр. Сегед, Унгария. Състезателните дни бяха 16 и 18 юли, в които участниците от 78 държави трябваше да се справят с практически и теоретични задачи.

След като през 2018 г. за пръв път в българското участие на IBO всички биолози от отбора спечелиха медал, тази година състезателите затвърдиха и надскочиха успеха – и четиримата тазгодишни олимпийци се окичиха с медал – 2 сребърни и 2 бронзови.

  • Здравко Иванов, 12 клас, СМГ – сребърен медал
  • Десислава Илиева, 11 клас, СМГ – сребърен медал
  • Иван Георгиев, 12 клас, НПМГ – бронзов медал
  • Кирил Тошев, 11 клас, НПМГ – бронзов медал

Техни ръководители на Международната олимпиада са Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН).

В подготовката на олимпийците ни взеха участие преподаватели от Биологически и Медицински факултет на СУ, както и от БАН. Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерстворо на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

България е една от шестте страни основателки на най-престижното състезание по биология за ученици. Още от самото начало, през 1989 г. изпраща своя делегация. Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, които с всяка година вдигат летвата все повече. Към 2019 г. родните участници на IBO са донесли на страната ни общо 63 отличия: 5 златни, 13 сребърни и 45 бронзови медала.  

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2018 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 893 медала – 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top