fbpx
Начало » България » Два пъти повече ромски деца завършват училище

Два пъти повече ромски деца завършват училище

  • bobi
  • 13 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Два пъти повече ромски деца завършват училище

Два пъти повече ромски деца завършват училище, нараства броят на тези със средно и висше образование. Това са основните изводи от социологическо проучване за образованието и реализацията на ромската общност през последните десет години. Според просветния министър Красимир Вълчев ромските деца вече отпадат на по-късен етап от училище.

През 2019-а година основно образование имат 43% от ромите срещу 36 на сто през 2011-а. Увеличил се е от 13 на 22 и процентът на тези със средно образование. А висшистите вече са 2,6% срещу 0,4 преди десет години. При 21- 25-годишните този процент дори скача до 5,4. Това сочи изследването на „Глобал метрикс“, направено по поръчка на „Тръст за социална алтернатива“.

За десет години делът на ромските деца, посещаващи училище, се е увеличил във всички възрастови групи – при децата между 7 и 10 години 95% ходят на училище, съобщава БНТ.

Делът на завършилите висше образование роми е два пъти по-висок сред тези от тях, които са посещавали детска градина или посещаването на детска градина увеличава шансовете за завършване на висше образование с около 35 на сто. Заетостта сред ромите, посещавали детска градина, е с 40% по- висока, а доходите им са с 30% по-високи от доходите на тези, които не са посещавали детско заведение.

През последното десетилетие се наблюдава спад в нивото на безработица и увеличение в нивото на заетост сред ромската общност. Заетостта сред навършилите 15 години роми е нараснала от 19% през 2011 на 45% през 2019 година.

Според просветния министър Красимир Вълчев има процес на модернизация на ромската общност, повече роми учат и работят. За трите години от действието на механизма за обхват средно с 2,5 на сто се е увеличил обхвата на ромските деца в училище. Вече има и по-късно отпадане от образователната ни система.

И според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева делът на върнатите роми в училище се увеличава, това са 40 000 деца. За съжаление в момента COVID кризата е сложила на пауза процеса по включване на ромските деца.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top