fbpx
Начало » България » Да започнеш ИТ кариера на 16

Да започнеш ИТ кариера на 16

  • myotova
  • 14 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за Да започнеш ИТ кариера на 16

Историята на Роксана Колева, младши специалист в Schwarz IT България

Преди три години Роксана, тогава ученичка в 10-ти клас в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, се явява на олимпиадата по програмиране, която се организира ежегодно от Schwarz IT България специално за учениците от 10-и и 11-и клас на училището. „Отидох първа, тръгнах си последна,“ спомня си този съдбовен ден Роксана. Олимпиадата се състои от няколко предимно логически задачи. Макар че не успява да реши всички докрай, на организаторите им допада логическото мислене на младото момиче.

След 2 месеца от Schwarz IT България (тогава Kaufland IT Hub) ѝ се обаждат, за да ѝ съобщят, че е сред избраните да започнат стаж. Макар че е все още ученик, бъдещите й колеги правят всичко възможно, за да осигурят подходящите документи, за да започне работа при тях.  През лятото на 2018 г. започва първия си стаж в компанията заедно с още две момчета. Подписва договор и така две години работи в офиса на Schwarz IT България през цялото лято. Научава много нови неща – JAVA, HTML, CSS, SQL, TYPESCRIPT.

В момента Роксана е на 19 години, младши специалист в Web Development Global Team с три години ИТ опит зад гърба си, както и студент по „Информатика“ в НБУ. Впечатляващо, нали?

Малко предистория

Какъв е ключът към успеха на Роксана? Дали е свързан с детството, с начина, по който е отгледана, с характера и ценностите ѝ или е въпрос на късмет? Може би е комбинация от всички тези елементи. Роксана е от Враца, средното дете в семейството – има брат и сестра. В седми клас по препоръка на класната си ръководителка, учител по ИТ, се явява на олимпиада по ИТ и почти се класира за национален кръг.

Тя я насочва към професионалната гимназия в Правец, където я приемат и тя прекарва едни от най-хубавите пет години от живота си. Усеща Правец като втори дом и там изгражда ценни приятелства. Определя се като „много ученолюбива“ и за нея нещата са много лесни, когато има желание и интерес. Екипен играч е, била е част от мажоретния състав на училището и от ученическия съвет, а в момента мечтата ѝ е да ръководи екип. Твърди, че стремежът към лидерство е „семейна черта“. Има добрия пример на майка си, която от най-ниската позиция се издига до мениджър на голям екип в компания за пенсионно осигуряване.

Висок старт в ИТ: Schwarz IT България

Това, което силно впечатлява и мотивира Роксана да се развива в Schwarz IT България, е специалното отношение, което усеща. „Бяха истински развълнувани, че има жена, спечелила олимпиадата, и държаха да стана част от тях. Тогава бях непълнолетна, но компанията ми гласува доверие и положи необходимите усилия, за да се присъединя към нейния екип.“ Ролята на менторите в развитието ѝ в компанията също е нещо, което Роксана високо цени. По думите ѝ те не пестят усилия да обясняват, да въвличат пълноценно в процесите всички млади попълнения. За

Роксана да си лидер означава „да влизаш в положение на колегите си и да имаш усет как да ги направиш възможно най-удовлетворени, което води до добре свършена работа“. Това е примерът на собствените й ментори – в началото е Теодор Димитров , в последствие Петя Петкова , като голямо участие взима и Кирил Димитров, който е ръководител на отдела, в който работи . Роксана иска да се развие като тийм лидер и има добрия пример от него, както и от останалите мениджъри в компанията. Колегите ѝ са отзивчиви и Роксана работи с усещането, че винаги има към кого да се обърне. „Колегите за мен са и приятели,“ обобщава тя. Съвсем логично, най-важният елемент на един успешен екип според нея е комуникацията: „Екипната работа, разбирателството, приятелската атмосфера и комуникацията са жизненоважни за мен. При нас често работните разговори прерастват в лични, дори с колегите от Германия, от които винаги има какво да научиш.“

Стил на работа и предизвикателства

Роксана се определя без колебание само с една дума: мултитаскър. Жонглира със задачите с лекота и заедно с това съчетава работата с лекции. Благодарна е на компанията, че ѝ дава нужната свобода да учи. За да се справя с работата си разчита много на колегите си и на добрата комуникация с тях. Колективната нагласа и желанието да помага също са определящи за стила ѝ на работа. Като младши специалист Роксана непрекъснато се сблъсква с предизвикателства. С някои от тях се справя сама – упорито се стреми да ги разнищва. Ако не успее, винаги може да се обърне към ментора и колегите си. Учи в движение.

Поглед към ИТ сферата: жените, бъдещето и младите хора

Роксана е вдъхновяваща личност: амбициозна млада дама с успешен кариерен старт в ИТ, една традиционно „мъжка“ сфера. За да отговори на въпроса дали ИТ наистина е мъжка територия, тя изхожда от опита си и споделя: „ИТ е сфера, която предлага много и най-разнообразни предизвикателства. Имаш възможност да се развиваш, да се доказваш и помага да си различен. Разнообразието от силни страни, таланти и добрият микс „мъже-жени“ е ценно. Тази индустрия дава възможност да усетиш как твоето присъствие движи фирмата напред. Разбира се, трябва да се положат много усилия, резултатите не стават видими веднага, но когато ги видиш, е супер удовлетворяващо.“ Според нея глобално е важно да се отхвърлят стереотипите, според които мъжете са с „твърдата ръка“, „имат последната дума“ или пък, че „логичното мислене е запазена марка за мъже“.

Когато поглежда напред, Роксана се надява да се опровергаят твърденията, че след 10 г. ИТ браншът ще е ненужен заради самостоятелните технологии, които ще са си самодостатъчни и няма да има нужда от много специалисти, които да ги развиват. Надява се все повече хора да отделят времето си, за да се отдадат на тази професия. „Колкото повече различни виждания има, толкова повече ще се разширява тази сфера. Технологиите са за хората,“ обобщава с усмивка тя. Роксана се надява още млади като нея хора да се впуснат в това приключение и има специално послание към тях: „Винаги ще има някой, който ще се опита да ти каже, че не си достатъчно добър. Не обръщай внимание, не позволявай това да те откаже от мечтите ти и да ти подкопае самочувствието. Покажи най-добрата версия на себе си. Дисциплината е супер важна! Знай, че времето, което посветиш на учене, ще ти се отплати многократно в бъдеще.“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top