fbpx
Начало » Бакалавър » Да завършим висше само за три години? Обмисля се идеята

Да завършим висше само за три години? Обмисля се идеята

  • bobi
  • 22 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Да завършим висше само за три години? Обмисля се идеята

Министерството на образованието обмисля идеята за някои специалности бакалавърска степен да се получава само за три години. Това е публикувано в проекта на Стратегия за висшето образование на сайта на МОН, но идеята отдавна се обсъжда и от Европейската комисия. Към този момент бакалавър се става за 4 години.

Стратегията се фокусира над силните и слабите страни на висшето ни образование. В нея се коментира, че една от слабостите е, че в момента има прекалено много вузове – от началото на демокрацията са открити 15 частни, а голяма част от държавните са разширили приема си в специалности, за които нямат добре подготвени преподаватели. Трябва да се намери механизъм, по който да се закриват университети, в които няма достатъчно много кандидати. Отбелязано е и, че трябва да се позволи да влязат преподаватели от бизнеса, както и да се разреши на фирмите да финансират научно-приложни изследвания, които в момента не е приложимо за някои програми.

В стратегията се казва също, че младите хора не намират причини да станат преподаватели и в момента хората над 60 години са около 23 на сто от преподавателския състав. В основата на това е заплащането. Отбелязана е липсата на наши университети на водещи места в международните класации, както и фактът, че много от преподавателите не знаят добре чужди езици и поради това не могат да участват в програми, които привличат чуждестранни студенти за дистанционно обучение. Според стратегията незнанието на езици и непознаването на компютърни технологии е в основата на това университетите ни да не бъдат международно конкурентни.

Предвижда се промяна в начина на акредитиране на университетите, която да опрости и улесни този процес, като тук е включено прословутото „премахване на „хвърковати чети“ – тоест един преподавател да акредитира само един университет“. То се предлага от няколко поредни правителства, но никога не среща подкрепа в пленарна зала. Записано е повсеместно въвеждане на онлайн обучение с гъвкави програми според индивидуалните потребности на студента.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top