fbpx
Начало » България » Дарители и стипендианти казват в програма, че са „Готови за успех“

Дарители и стипендианти казват в програма, че са „Готови за успех“

  • bobi
  • 03 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за Дарители и стипендианти казват в програма, че са „Готови за успех“

Стипендии за отлични ученици в ХІ и ХІІ клас и студенти в държавни учебни заведения, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, дава програмата „Готови за успех“, която фондация „BCause“ изпълнява в партньорство с Фондация “Сирак” от 2006 година.

Средствата са осигурени изцяло от дарения, а водещ критерий е успехът на кандидатите.

  • За 15 години за дадени 1521 годишни стипендии
    на обща стойност над 2,15 млн. лева
    .

Всъщност, самата стипендия не е просто финансова помощ, тя е и морална подкрепа за ученици с потенциал в последни класове и студенти без родител. Дава увереност, че не си сам и можеш да постигнеш мечтите си.

„Каузата е вдъхновяваща – от една страна да търсим и подпомагаме талантливи младежи, от друга да намираме дарители“, разказа пред Радио София Веселина Йорданова от фондация BCause. „Не сме очаквали, че толкова дълго ще ни подкрепят и компании, и индивидуални дарители. Всяка година измерваме успеха със 100 усмивки на млади и по-уверени хора, които са убедени, че образованието е правилният път към развитието.“

Минималният необходим успех за одобрение е над 5.00 за студенти и над 5.50 за ученици. Стипендията за студент е 2500 лв. (раздава се от октомври до юли), а за ученик от последните класове – 1000 лв. Приоритет при студентите имат медицинските специалности, но се въвеждат и специални стипендии. Броят на подпомогнатите зависи от сумата на набрани през годината дарения. През тази година са събрани над 160 000 лв. от дарители.

Сред стипендиантите по програмата има и момче, сбъднало мечтата си да издаде книга (подготвя и втора), друго е станало вицешампион на България по шахмат, всички участват в доброволчески инициативи, каза още Веселина Йорданова. Много от тях са отличници, вдъхновяват и карат дарителите да се гордеят.

  • Такава е и Елена Стефанова.

Станала е стипендиант в VІ-VІІ клас и това й е дало смисъл да продължи след тежка загуба на родител. После това „красивото начало прераснало в приказка“. Неин дарител станал Даниел Киряков, когото продължила да търси с идеи за съвет и подкрепа.

Елена вече е завършила Медицинския университет в София и сега е една от тримата стипендианти, които са станали дарители на програмата. Благодарение на нейни дарения има завършила медицински сестра в Плевен.

„Съвсем естествено е, когато си обграден от обич и подкрепа, да искаш и ти да помогнеш другиму“, отбеляза д-р Елена Стефанова.

В момента тя има и друг повод за гордост. Работи с мултидисциплинарен международен екип върху кръвен биомаркер, с който да се установяват промени в мозъка във връзка с превенцията на Алцхаймер. На международно научно състезание дори екипът е преборил хиляди други стартъпи и са спечелили награда и 10 000 щ. долара за създаването на лабораторно демо.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top