fbpx
Начало » България » Горанов: Догодина минималната работна заплата на учителите ще стане 1255 лв.

Горанов: Догодина минималната работна заплата на учителите ще стане 1255 лв.

  • bobi
  • 06 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Горанов: Догодина минималната работна заплата на учителите ще стане 1255 лв.

Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието инвестицията в човешки капитал: финансирането на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците е в размер на 2,651 млрд. лева, очакваме минималната работна заплата за педагогическите специалисти да стане 1255 лева през 2021 г. Това каза на заседaнието на НСТС министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на параметрите на бюджетната рамка за 2020 г. и Проекта на актуализираната средносрочна прогноза за периода 2020 – 2022 г., предаде Агенция „Фокус“.

„Част от тази сума са 360 млн. лв. допълнителни средства за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал и 54,5 млн. лв. за непедагогическия. „Подпомагане на равния достъп и подкрепа на личностното развитие, в това число стипендии, учебници, транспорт, целодневна организация на процеса – 561 млн. лв. Към работодателите анонсирам и 12,8 млн. лв. за стипендии за учениците в дуална форма на обучение и подобряване на условията в общежитията“, добави още министърът. По отношение на развитието на детските градини и училищата в бюджета са предвидени 186,1 млн. за подобряване на материалната база и повишаване на качеството на образователните резултати. „Предвидени са 116 млн. лв., в това число 40 млн. лв. за оптимизиране на вътрешната структура на персонала“, посочи министър Горанов.

От думите му стана ясно, че обучението на студенти и лаборанти във висшето образование ще бъде финансирано с 499,2 млн. лв., в това число 51 млн. лв. допълнителни средства за издръжка на студенти и докторанти. „Ще продължи и реализирането на мерки, насочени към повишаването на привлекателността на учителската професия и мотивацията на действащите учители и насърчаването на зрелостниците с високи образователни резултати да получат педагогическо образование. Това е сред приоритетните мерки, които се надявам, че ще позволят да се преодолее недостига на педагогически специалисти в следващите години“, добави още министърът на финансите.

 Той изрази надежда до 2021 г. да се постигне заложеното в управленската програма удвояване на средствата за учителите спрямо нивото за 2017 г., като в цифри това означава да се достигне сумата от 2,76 млрд. лв.

Източник: www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top