fbpx
Начало » България » В 1250 училища няма COVID-19, но бяха нарочени за виновник

В 1250 училища няма COVID-19, но бяха нарочени за виновник

  • bobi
  • 16 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за В 1250 училища няма COVID-19, но бяха нарочени за виновник

В 1250 училища няма COVID-19, но бяха нарочени за виновник. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на БНР.

Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор, подчерта министър

Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса. Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса.

По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата – около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап, съобщи министърът.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт.

Апелирах към директорите, когато има страх, да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене.

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. . Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас – също..

Министър Вълчев подчерта, че в актуализацията на бюджета ва 2020 са предвидени средства за подпомагане на училищата и за противоепидемични средства. С 12,5 милиона лева мислим да го направим.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top