fbpx
Начало » България » В четвърти клас ще се учи за банки, данъци и пубертет

В четвърти клас ще се учи за банки, данъци и пубертет

  • bobi
  • 02 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за В четвърти клас ще се учи за банки, данъци и пубертет

Какво е предназначението на банките и каква е ролята на данъците,

ще бъдат изучавани в часовете по предприемачество в четвърти клас. Това предвижда проектът на нова учебна програма, качена на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) за обществено обсъждане. В последния клас на началното образование децата ще трябва да знаят за какво служи банката като предприятие за съхранение на пари и кредити и да разбират ролята на данъците.

Децата ще трябва да са наясно как да работят безопасно

с готварска печка, ютия, компютър, телевизор и др., а също как се обработват храните. Освен това ще трябва да разбират какво представляват професиите и да предлагат идеи за решаване на икономически проблеми на практическа основа.

По „Човек и природа“ те ще учат за Земята, Луната и как се наричат планетите, а също за размножаването, промените в пубертета и вредното влияние на алкохола, наркотиците и никотина.

Учениците ще трябва да са наясно с предназначението на дигиталните устройства, както и как се съхранява и обработва информация в тях. Те ще трябва да наизустяват и определени стихотворения на Багряна, Леда Милева и Иван Вазов.

Малките ученици ще трябва да  учат стъпките на Дунавско хоро.

За десетокласниците също е предвидено да се учат на хора. Те ще трябва да могат да танцуват Еленино хоро и Сиртаки.

При обсъждането на учебните програми обаче учителите по български език не са достигнали до пъно съгласие за въвеждане на учебното съдържание по БЕЛ. Преподавателите в страната са подкрепили представеното съдържание, но не са постигнали консенсус кое от двете стихотворения на Пенчо Славейков да влезе в учебниците по литература –  „Микеланджело” или  „Cis moll”. Така че в проекта на учебна програма по литература двете творби ще бъдат посочени алтернативно, като крайният избор ще се направи след обобщаване на постъпилите становища при общественото обсъждане.

По философия десетокласниците ще учат за битие.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top