fbpx
Начало » България » В центъра на качественото образование са учителите

В центъра на качественото образование са учителите

  • bobi
  • 04 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за В центъра на качественото образование са учителите

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в неформална видеоконференция на министрите на образованието на държавите членки на Европейския съюз. Те обсъдиха темата за оформяне на Европейското образователно пространство и следващата стратегическа рамка за европейско сътрудничество в образованието и обучението – „Пътят напред“, съобщи пресцентърът на МОН.

Министър Вълчев е изразил своята увереност, че в центъра на качественото образование стоят учителите и е допълнил, че България ще продължи с усилията за повишаване на привлекателността на учителската професия. Той е заявил готовността на страната ни за сътрудничество относно постигане на целите на единното европейското образователно пространство. По думите му партньорството между държавите членки в областта на образованието изисква цялостен подход, който да гарантира надграждане и взаимосвързаност на политиките в сектора.

Министър Красимир Вълчев е посочил, че висококачественото, приобщаващо, ценностно-ориентирано и продължаващо през целия живот образование, трябва да е съобразено с националните образователни традиции и приоритетите на държавите. Министрите са били единодушни, че единствено с качествено образование може да се постигне устойчиво икономическо възстановяване. Те са се обединили и около тезата за необходимостта от тясно сътрудничество между образователното и научно изследователското пространство, което според тях ще отвори възможността за развитие на ориентирани към бъдещето научни дисциплини.

Министрите на образованието от ЕС са обсъдили и напредъка на преговорите по Регламента на програмата „Еразъм“ 2021-2027 г. и заключенията на Съвета на ЕС за цифровото образование.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top