fbpx
Начало » България » В София затварят училищата от утре заради COVID-19

В София затварят училищата от утре заради COVID-19

Министърът на образованието и науката Николай Денков издаде заповед от 21 октомври всички ученици в областите в тъмночервената зона на COVID-19 да преминат на дистанционно обучение онлайн. Към момента тези области са София град, Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Регистрираната заболеваемост от COVID-19 в София е 812 на 100 хил. души за последните 14 дни. Това докладва директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев на заседание на Софийския оперативен щаб, съобщиха от Столичната община.

Така столицата попада в тъмночервената зона с повече от 750 нови случая на 100 хил. души и съгласно издадената вчера, 19 октомври, заповед на министъра на здравеопазването присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре, 21 октомври.

Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4 процента в начален етап на обучение, 7 процента – в прогимназиален и 8 на сто – в гимназиален.

Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, софийският щаб предложи на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това щеше да даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да остават сами, да направят организация.

Министерството на образованието и науката предложи на Министерството на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV, но тъй като предложението не беше одобрено, в заповедта на министър Денков не са предвидени изключения за по-малките ученици.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираните карантинирани деца са малко над 3 процента. Директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ.

Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре.

В следващите дни Столичната община ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина.

 

източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top