fbpx
Начало » България » В Пуерто Рико образованието е на пауза – учители напускат след урагана „Мария“

В Пуерто Рико образованието е на пауза – учители напускат след урагана „Мария“

  • bobi
  • 27 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за В Пуерто Рико образованието е на пауза – учители напускат след урагана „Мария“

Изминаха повече от 40 дни, откакто ураганът „Мария“ връхлетя буквално върху Пуерто Рико и от острова избягаха хиляди хора, а 70% от останалите все още са без електричество.

Области като Ню Йорк, Тексас и Флорида алармираха, че стотици семейства се местят там, било то за временно пребиваване, било то за постоянно. В Орландо, например, 58 000 човека е точната статистика на хората, които са дошли в града, а от тя – 4300 са деца, които са се записали в местните училища. Което означава трайно пребиваване.

Това са много притеснителни данни за Пуерто Рико, защото недостигът на учители и ученици става изключително голям, а образованието не трябва да спира.

В момента почти всички училища са затворени, но вече 100 училища отварят врати и се надяват повече урагани да не ги връхлитат. Проблемът е не само в отварянето им, ами и в щетите, които ураганът е нанесъл на сградите. Някои от тях ще отворят в много късен етам, а други въобще няма да успеят да се възстановят.

Хората са уплашени. Много учители напускат Пуерто Рико. Например Силвия Меджиас, която е учителка, разказва, че в момента е бременна и иска да напусне острова, защото се страхува за себе си и бебето. И не иска да се връща. Затова са решени да се преместят във Флорида, където започва да преподава в местно училище.

Но Силвия е само един от многото примери, които показват, че образованието в Пуерто Рико е под сериозна въпросителна без учители и без ученици. Но не можем да ги виним – ураганът „Мария“ наистина удари сериозно, а очакванията са в близкото бъдеще да има и други урагани.

Някои от щатите, като Ню Йорк, се опитват да помогнат с каквото могат и да внедрят пуерториканските учители в техните училища, като им намират работа веднага. Отделно могат да преминат бързо и стандартното сертифициране за преподаватели, което е задължително там.

Проблемът отново идва за Пуерто Рико и дали това не е мечешка услуга, защото учителите все повече напускат, за да търсят по-добър живот, което от морална гледна точка е чудесно.

Но не всички щати са готови да помогнат толкова бързо. Например Флорида е готова да приеме учители, но трябва да преминат през редица сертификати и то платени. Това може да откаже доста от пуерториканците и да останат на острова, надявайки се да няма други урагани.

Реално погледнато, най-пострадали от цялата ситуация са децата, които остават в Пуерто Рико, но местното училище е затворено и около тях няма други работещи. Те ще трябва да мислят други варианти за образование, като все повече се замисля и стратегия за дистанционни училища, в които няма конкретна сграда, а всичко се случва онлайн. Поне докато не оправят училищните постройки… А какво ще се случи реално – продължаваме да следим.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top