fbpx
Начало » България » В Пловдив тържествено се открива Комплекс за ранно детско развитие

В Пловдив тържествено се открива Комплекс за ранно детско развитие

  • bobi
  • 29 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за В Пловдив тържествено се открива Комплекс за ранно детско развитие

В Пловдив се открива Комплекс за ранно детско развитие. Той се помещава в сградата на първото сиропиталище в България „Рада Киркович“. Очакванията са до края на годината да подпомогне 1000 деца и техните семейства.

Откриването трябваше да е през април, но проектът се забави. Комплексът е първият по рода си в областта, който ще осигурява достъп до услуги за деца в ранна детска възраст от 0 до 7 години с трудности в развитието. Подкрепа в него ще намират и деца, лишени от родителска грижа или настанени в приемно семейство, както и родители в затруднено положение.

Идеята е подрастващите да имат достъп на едно място до интегрирана подкрепа, за да развият своя пълен потенциал, а семействата в затруднено положение ще намерят хора, на които да се доверят и които да им помогнат да повишат родителските си умения.

„Има помещения за физикална рехабилитация, за психологическа подкрепа, има специализирани съоръжения, които помагат за развитие на финната моторика и развиват по-доброто движение на тялото. В сградата има и сензорна стая“, обясни Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“.

„Игрите, с които ги занимаваме, са предимно от естествено дърво и са безвредни за децата. Една от игрите е с различни форми и цветове – идеята е да разпознават цвета, формите, захвата на формите, нанизването на формите“, добави Михаела Петкова, която е специален педагог.

Комплексът за ранно детско развитие е изграден благодарение на дарителската кампания на „Фондация за нашите деца“. Строително-ремонтните дейности струваха близо 613 000 лв. Изграден е и външен асансьор за по-лесен достъп до сградата.

На откриването ще присъстват кметът на Пловдив Здравко Димитров и н.пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания. По-късно Диксън ще подпише и Споразумение за сътрудничество за  „Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие“, който ще бъде открит в Пловдив.

„За мен е истинско удоволствие да видя колко работа и усилия са вложени тук. Това един фантастичен център, в който има мултидисциплинарни експерти. Създаден е за да предостави грижа за деца в рискови групи. Чрез създаване на експозицията разказваме история за това как институциите са деинституционализирани и след това е осигурена експертна грижа на децата и техните семейства.

Тук има страхотни хора, които са инвестирали толкова много, за да се опитат да променят мисленето за детските грижи и са изминали дълъг път“, каза н.пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания.

За новия КРДР в Пловдив – интервю с Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top