fbpx
Начало » България » В обществото има усещане, че учителят има висока заплата

В обществото има усещане, че учителят има висока заплата

  • bobi
  • 29 мар. 2024
  •  Коментарите са изключени за В обществото има усещане, че учителят има висока заплата

Нормално е образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели председателят на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той коментира таксите за второ явяване на матура и реформите в средното и висшето образование.

„Таксите трябва да са разумни и според възможностите на родителите. И някак си това очакване на обществото, че абсолютно нищо няма да се заплаща, макар че има други процеси, които се заплащат – най-вече частните уроци и тези за доподготвяне за следващ етап на образованието„, посочи синдикалистът.

Според него има и много други процеси в системата дори и те би трябвало да се овъзмездят, но не посочи конкретно кои. Петров е убеден, че повечето от учениците ще се насочат към първото явяване на матура и вече има спокойствие за родители и ученици при външното оценяване.

„Реформата във висшето образование е някаква химера и само си мечтаем за нея в предизборните кампании, тя не е започнала, а в средното образование е някъде по средата“, допълни Юлиян Петров, цитиран от БНР.

Протести заради заплащането на учителите и другите искания на синдикатите засега няма да има, но Юлиян Петров не изключва тази хипотеза, въпреки че не може да се каже, че двете конфедерации на „Подкрепа“ са започнали да правят организация за недоволство.

„В обществото има едно усещане, че учителят има една сравнително висока заплата. В момента сметнахме, че заплатата на учителя не е 125% на средната брутна заплата, а е 105% вече, а в Закона за висшето образование влязоха едни 180%, което е чудесно“, аргументира се синдикалистът.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top