fbpx
Начало » Бакалавър » В НВУ „Васил Левски“ започна приемът на курсанти по 15 специализации

В НВУ „Васил Левски“ започна приемът на курсанти по 15 специализации

  • bobi
  • 31 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за В НВУ „Васил Левски“ започна приемът на курсанти по 15 специализации

В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ е обявен прием за курсанти по 15 военни специализации, съобщи на пресконференция началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов. Заявените позиции от Министерството на отбраната са 407 за курсанти в редовна форма на обучение и още 40 в задочна форма.

Приемът ще се осъществи в две кампании – ранна, която започна на 3 януари и ще продължи до 30 март и следваща – редовна.

Кандидатстването се осъществява след положен общообразователен тест, тест по чужд език, проверка на физическата и психическата годност и медицинска оценка, която за ранния прием се дава във Военномедицинска академия в периода 23 януари – 11 април. Военният университет ще приема и студенти по 12 бакалавърски програми. През миналата година по съвместен проект със Софийския университет и Югозападния университет са разкрити шест магистърски програми в дигитална форма на обучение.

Към момента в 15-те военни специалности в университета се обучават 724 курсанти, като процентът на момичетата, пожелали да попаднат в редиците на армията, е около 30 на сто, посочи бригаден генерал Маламов. Той подчерта, че амбицията на университетското ръководство е в НВУ „Васил Левски“ да се обучава елитът на държавата и армията. „Приемът е труден, около 30 процента от кандидатствалите отпадат по медицински причини, 15 на сто заради невъзможност да покрият критериите за грамотност, а 10 процента заради психическа непригодност“, посочи бригаден генерал Маламов. По думите му, всички които остават да се обучават, го правят с ясното съзнание, че ще служат на родината си.

Българската армия предлага възможност за добра кариера, посочи той.

Образованието на курсантите в продължение на пет години е безплатно, след това те сключват трудов договор и могат да израстват в йерархията, припомни Маламов. През следващата учебна година курсантските стипендии ще се увеличат, а със заповед на министъра на отбраната ще бъде решен статутът на курсантите. През миналата година в учебното заведение започна обучението на българските граждани, които са избрали доброволната служба. Приети са 124 резервисти, от които 103-ма успешно завършиха обучението си. Сега в Националния военен университет върви обучението на втория випуск резервисти. В момента в район Велико Търново се обучават 67 български граждани, а в район Шумен – 27. Вторият випуск влезе в НВУ през септември и предстои да приключи на 2 март.

Пред журналистите бригаден генерал Маламов припомни значимите събития, в които са участвали ротите на НВУ “Васил Левски“ в цялата страна. През лятото на миналата година във висшето училище гостува метъл групата „Сабатон“, която възпява големите военни битки в своето творчество, което е своеобразен стимул за младите хора, избрали военното поприще, посочи Маламов. През тази година, когато се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата, НВУ “Васил Левски“ ще бъде неизменна част от честванията, посочиха от университета.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top