fbpx
Начало » България » В Люксембург повече от половината работници са чужденци

В Люксембург повече от половината работници са чужденци

  • bobi
  • 10 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за В Люксембург повече от половината работници са чужденци

4,1% от заетите в страните от Европейския съюз (ЕС) са европейски граждани, работещи в държава, различна от родината им, а 4,2% от работната сила са хора, дошли от трети страни.

Люксембург е държавата, в която най-голям дял от заетите са чужденци. Близо 50% от работещите там са граждани на други страни в ЕС, а 5% от тях са такива от страни извън съюза, сочат нови данни на Евростат към края на 2018 година.

След Люксембург Ирландия и Кипър са двете страни, в които работят най-много европейски граждани от други държави, съответно 12,8% и 11,4%.

От друга страна що се отнася до заетите на пазара на труда, които са дошли от трети страни, най-голям дял те имат в Естония (13,1%), Малта (9,4%) и Кипър (7,6%).

Данните за заетостта по отделни сектори показва, че в услугите и в индустрията в Люксембург близо половината или над половината от работещите идват от други европейски страни. Иначе казано 48,1% от работната ръка в услугите и 61,9% от тази в индустрията влизат в тази категория.

В селското стопанство най-много европейски граждани от други държави в ЕС работят в Дания (11,7%), Великобритания (8,8%) и Кипър (7,6%).

Къде най-много европейци живеят и работят в две съседни държави?

Да пресичаш граница всеки ден, за да отидеш на работа, се оказва популярна практика за доста хора в ЕС. Според изчисленията на Евростат от 220 милиона души на пазара на труда между 20 и 64-годишна възраст 1,3 милиона пътуват всеки ден между две страни. Това прави около 0,6% от всички заети в съюза.

Най-голям дял на такива работници има в Полша. Общо 125 000 поляци всеки ден ходят на работа в Германия. На следващо място са съответно Франция и Люксембург с 88 хиляди души, Германия и Люксембург с 52 хиляди души, Словакия и Австрия с 48 хиляди души, а още Франция и Белгия с 46 хиляди души.

Що се отнася до отделните сектори, най-голям дял на пътуващите през граница работници има в строителството – 30% от тези, които живеят в Полша и работят в Германия, 31% от тези във Франция и Люксембург и 12% от тези в Германия и Люксембург.

От друга страна тази практика е най-популярна за заетите в производството във Франция и Белгия.

Снимка 433223
Източник: https://money.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top