fbpx
Начало » България » В изпитанията на тежката пандемия личният пример на съвременните просветители може да ни изведе от кризата

В изпитанията на тежката пандемия личният пример на съвременните просветители може да ни изведе от кризата

  • bobi
  • 01 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за В изпитанията на тежката пандемия личният пример на съвременните просветители може да ни изведе от кризата
44 000 таблета

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков отправи поздравление за Деня на народните будители, съобщи пресцентърът на МОН. В него той отбелязва, че на този празник славим всички български просветители, книжовници, писатели, публицисти, революционери и родолюбци, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

През 1922 г. тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски предлага 1 ноември да бъде обявен официално за Ден на българските народни будители – ден за отдаване на почит към паметта на строителите на България.

„Но будителите не са само част от миналото. И днес ги срещаме по училищните коридори, в библиотеките, във висшите училища и институтите. Защото училището, университетът, научният институт са местата, които съхраняват историческата памет и градят духовните опори, които ни помагат да вървим напред въпреки трудностите. Затова на този ден не само се прекланяме пред възрожденци и националреволюционери, но казваме благодаря и на учители, учени, писатели, журналисти, лекари и хора от други съсловия, които са носители на будната национална съвест.

Днес всички ние сме принудени да се справяме с изпитанията на тежка пандемия. В този сложен момент личният пример на съвременните просветители е това, което може да ни изведе от кризата. Ето защо се обръщам най-вече към учителите – вярвайте в науката и научете и вашите ученици да й вярват, защото тя е основният двигател на развитието.

Да благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеите, които са ни завещали. Да отворим сетивата си и да работим заедно за реална промяна в образованието и науката – промяна, която ще ни направи по-високообразована нация с по-добро бъдеще.

Пожелавам на всички здраве, будност и любознателност! Честит празник!“, казва в поздравлението си министър Денков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top