fbpx
Начало » България » В Габрово ще се учи на ротационен принцип в следващите 2 седмици

В Габрово ще се учи на ротационен принцип в следващите 2 седмици

  • bobi
  • 04 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за В Габрово ще се учи на ротационен принцип в следващите 2 седмици
Denkov

Областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана. Това обясни в „Денят започва“ по БНТ образователният министър проф. Николай Денков.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. Най-притеснителна е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона.

В Габрово училищата излизат на ротационен принцип – 5-и, 6-и, 9-и, 10-и и 11-и клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици, обясни министърът.

Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, допълни той. Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Какво ще се случи в училищата, зависи от три неща, подчерта министърът. Това са:

  • как се спазват мерките в училище
  • как се спазват навън
  • колко хора са ваксинирани

Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи, категоричен е проф. Денков.

Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-и и 12-и ще бъдат в училище, подчерта той.

Като цяло в страната има 515 карантинирани паралелки и 24 групи в детските градини. Затварянето към този момент в Габрово има за цел колкото се може по-бързо областта да се върне към червената зона и към нормален режим, допълни министърът.

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма, обясни проф. Денков.

Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме, е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно, смята министърът.

Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители.

Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът. Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат, допълни проф. Денков.

В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му, обясни министърът.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top