fbpx
Начало » България » В Бюджет 2024 ще настояваме за 2010 лв. начална заплата за млад учител

В Бюджет 2024 ще настояваме за 2010 лв. начална заплата за млад учител

  • bobi
  • 08 сеп. 2023
  •  Коментарите са изключени за В Бюджет 2024 ще настояваме за 2010 лв. начална заплата за млад учител

Когато започна съвещанието на работната група, се води от двама съветници на министър Цоков. Тогава аз реагирах, всичко е записано в протокола. След това бях подкрепена от Деян Колев. Към края на срещата остро реагира и Диян Стаматов. След моята реакция всичко беше изтрито от сайтовете на двамата съветници. От тогава не сме провеждали заседания. Разговарях с проф. Цоков, който каза, че няма да допусне такова нещо. Така председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира в студиото на „Денят ON AIR“ излязлата информация за възможността българският език да се изучава в училищата като чужд език от учениците, за които не е майчин.

По думите на Такева сега на дневен ред трябва да бъде стандартът за изучаване на българския език и да се променят терминологии, които не са професионално разписани.

„Имам обещанието на проф. Цоков, че на следващия отраслов съвет ще отворим стандарта за изучаване на български език, за да оправим някои неща. В програмата на правителството в частта за средното и висшето образование е записано, че крайният срок е месец ноември 2024 г. В програмата са разписани сроковете“, уточни председателят на Синдиката на българските учители Bulgaria ON AIR.

В МОН има пет работни групи и всички те се ръководят от съветниците на министър Цоков, а не от директори или началници на отдели, изтъкна гостът.

„Сложни са нещата по организацията. В една работна група да участват 40 човека и 70 човека – никъде го няма по света. Винаги се работи в малка група. Имахме разговор, в който се намеси и председателят на КНСБ Пламен Димитров, който каза, че за два часа не можем да изслушаме четирима-петима, камо ли 70 човека. Една голяма част от тези членове изпращат в писмена форма техните предложения. Дано всичко това мине през Съвета, в който ние, социалните партньори, трябва да си кажем последната дума“, обясни Такева.

Според нея всяка година има недостиг на преподаватели, защото няма разработена стратегия за кадровото обезпечаване на системата.

„Колегите, които се пенсионират, отново заемат местата си и за да може да има учители, и за да стартира учебната година. Колкото и усилия да се правят за увеличаване на заплатите на учителите – 1709 лв. са крайно недостатъчни. Нетната заплата на един млад колега е 1450 лв. Основният фактор не е само работната заплата. Скоро ще излезе едно изследване за насилието върху учителите. С 25% са се увеличили всичките негативни последици. МОН направи това изследване, трябва в скоро да го обяви. С 35% се е увеличило и насилието върху учениците“, обяви председателят на Синдиката на българските учители.

Такева обяви, че в Бюджет 2024 ще настоява началната работна заплата на млад учител да бъде 2010 лв.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top