fbpx
Начало » България » Вярвате ли в нагласените матури и ясните теми?

Вярвате ли в нагласените матури и ясните теми?

  • bobi
  • 16 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Вярвате ли в нагласените матури и ясните теми?

Всяка година се спекулира по един и същи начин, когато стане дума за матури. Винаги се казва, че темата по литература се знае предварително и че не се тегли в самия ден. С оглед на образователната ни система, бих се съгласил, че има доза истина в това. Спомням си навремето как някои теми се знаеха много преди изпитите. Уж се теглят на момента, но изпитващите се правят на илюзионисти – карат ни да вярваме в илюзията. Първо ни замъгляват мозъка, после ни карат да мислим в друга насока и да не се замисляме, че може наистина да е нагласено.

Гледах страницата на Класически учител в България. Там в тази фейсбук страницата някак успяват да познаят темите от матурите. Миналата година са успели, тази година вече имат намек или направо директно казване кой ще се падне, а именно – Иван Вазов. Не знам от къде събират такава информация, но аз съм склонен да вярвам, че може да се падне именно той.

Ако се падне той, вече няма как да е поредно съвпадение. Защото понякога нали знаете – има различни страници и всеки казва, че ще се падне някой автор – все един ще го нацели и ще се провъзгласи за месия, а именно за този, който има вътрешна информация и ще познава всеки път. И това го има чисто статистически. Въпросът е наистина ли матурите са нагласени или не?

Искам да вярвам, че нищо не се знае до последно. Че има надежда за българското образование. Че става дума за нашите деца. Че те трябва да знаят и да учат. Че всички сме с равен старт и че ще се справят само тези, които са положили труд. Че не трябва да поощряваме лесното, което е свързано с измама. Че нашите деца имат съвест, най-вече че техните родители не им правят добра услуга. Искам да вярвам, че децата ни имат бъдеще.

Вярвайте и вие, не ни остава друго. Нека да вярваме, че образованието ни не е на толкова лошо ниво, защото има много кадърни деца, както и много отдадени учители и съответно преподаватели в университетите. Склонен съм да вярвам, че дори образованието в България на момент е по-добро от това във Великобритания.

Засега всичко е в сферата на предположенията, затова нека да изчакаме матурите и да видим дали ще се падне Иван Вазов… Ако се падне той, всичко е загубено… Наистина се знаят темите. Ако пък не… Има надежда, надежда за нас и надежда за нашите деца… Вярвайте!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top