fbpx
Начало » България » Вълчев: Увеличихме финансирането за малките училища

Вълчев: Увеличихме финансирането за малките училища

  • bobi
  • 28 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Вълчев: Увеличихме финансирането за малките училища

През последните години увеличихме финансирането за малките училища, благодарение на което учителите в тях бяха подкрепени и беше създадена модерна образователна среда, която мотивира учениците да учат. Училищата и детските градини в по-малките и отдалечени общини също получават допълнителни средства. Това заяви министърът на образованието и науката в оставка Красимир Вълчев, който посети училища в четири общини от област Благоевград – Хаджидимово, Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

По думите му все повече ще трябва да се инвестира в създаването на модерна и приобщаваща среда, в оборудване на кабинети, за да се стимулира интересът на учениците към учене и да се развива тяхното мислене. По време на срещите учителите благодариха за увеличението на заплатите им и за средствата, отпуснати по проекти и национални програми. През последните години министерството е отпуснало 1 324 174 лева за общинските училища в област Благоевград.

В СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица, което е иновативно, министър Вълчев се запозна с проекта за изграждане на STEM център, насочен към учениците от 7-ми клас в профили „Природни науки“ и „Софтуерни и хардуерни науки“. Там се обучават 325 ученици в 17 паралелки и се работи по проекти, свързани с технологии и природни науки, както и с развиване на креативното мислене. Кабинетите, за които училището защити проект за 300 000 лева, вече са готови и до дни се очаква да пристигне закупеното оборудване.

Министърът в оставка посети и защитеното училище „Васил Левски“ в село Осина, за което от МОН бяха отпуснати 58 000 лева. С тях е санирана сградата за началното училище – поправен е покривът, изградено е отопление и са създадени модерни кабинети и класни стаи.

С учителите в община Сатовча министър Вълчев разговаря за обучението в присъствена и електронна среда. В Обединеното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Плетена е въведено профилирано обучение по „Природни науки“ и „Математика“. Учениците след 7. клас в СУ „Христо Ботев“ – село Вълкосел се обучават в „Природни науки“, „Хуманитарни науки“ и „Математика“. В селото учат 340 ученици, много от които продължават образованието си и често избират лекарската професия.

В Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев министър Вълчев се запозна с иновациите, които прилагат педагозите. Училището ще изгражда нов корпус за близо 1 млн. лева по програмата за изграждане и разширяване на детски градини и училища.

В Неврокопската професионална гимназия в града учениците демонстрираха как програмират, благодарение на новите учебни програми, разработени от МОН съвместно с бизнеса. Според учителите те са изцяло с практическа насоченост и са полезни за обучението по електроника, мехатроника и програмиране. От години училището се реновира и обновява със средства на МОН.

Министърът се запозна с обучението в профил „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Гърмен, където учат 290 ученици. Със средства от МОН в сградата е изградена нова отоплителна инсталация. Училището разполага с добра база, а медиатор помага на учителите за децата от уязвими групи, за да посещават редовно занятията. Община Гърмен е взела решение от септември да бъдат обхванати и 4-годишните деца в задължително предучилищно образование.

В СУ „Йордан Йовков“ в село Рибново 482 ученици изучават софтуерни и хардуерни науки, математика, природни, хуманитарни и икономически науки. Със средства от МОН е реновирана сградата и е възстановена дейността на училището в близкото село Осиково. Децата в него се обучават в модерни кабинети, като в сградата е настанена и детската градина.

Министър Вълчев се срещна и с учители в селата Годешево и Слащен, както с педагози от Трето училище в Гоце Делчев. Всички учители изразиха мнение, че възстановяването на присъственото обучение е необходимо и полезно за децата и се надяват следваща учебна година да протече нормално.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top