fbpx
Начало » България » Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Вълчев: Няма да има нулева учебна година

  • bobi
  • 16 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Предизвикателството пред нас е да направим организацията по-ефективна, каза министърът на образованието

Няма да има нулева учебна година, категорично заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет в понеделник.

„Дистанционната форма на обучение може да е по най-простия възможен начин – чрез пращане на задачи по електронна поща или интернет приложение. Над 90% от училищата са създали тази организация. Това беше и нашето очакване. Предизвикателството пред нас е да увеличим този процент. Да направим организацията по-ефективна. Някои училища и днес я създават“, доъплни министърът.

Според него случилото се през последните три дни е забележително, тъй като системата е мобилизирала много енергия и ентусиазъм, както и човешка дейност.

„Имаме две форми на електронно обучение – синхронно и асинхронно. Препоръчахме да се започне с асинхронното – тоест по различно време, а не във виртуална класна стая. Синхронното обучение предполага по-сложна организация на работа. Там има възлагане на задачи и самоподготовка на учениците“, каза още Вълчев. И призова родителтие да помагат активно на децата си, особено на по-малките.

Данни на ведомството сочат, че около 2000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението поради липса на устройтва. Такива ще има бъдат закупени като за целта ще бъдат отпуснати между 1 млн. и 2 млн. лева. 11% от учениците също нямат или мобилни устройства, или интернет.  „Устройства не можем да осигурим, но проблемът с достъпа на интернет частично можем да го разрешим“, каза Вълчев.

„Там, където имат проблем с платформите, днес изпращаме на всички училища указания за работа. Това е единственото системно решение, което министерството може да предложи“, каза още Вълчев.

„Няма нищо драматично в това да няма предварителни изпити. Те може да се проведат по-късно, а може и изобщо да не се проведат“, поясни просветният министър.

По въпроса за матурите Вълчев обясни, че ако настоящата ситуация продължи до датите, за които са насрочени зрелостните изпити, то материалът в тях ще бъде съкратен.

Министърът коментира и темата за предстоящите официални ваканции на учениците. Ако се наложи класните стаи да останат празни до 6 април заради коронавируса, то пролетната ваканция вероятно ще се бъде само в дните по Великден. Има вариант и за удължаване на учебната година през юни. „Това са въпроси, които не е задължително да решим днес или утре“, смята министърът.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top