fbpx
Начало » България » Възстановява се присъственото обучение в паралелките, в които 30% от учениците се връщат в училище с тестване или със сертификат

Възстановява се присъственото обучение в паралелките, в които 30% от учениците се връщат в училище с тестване или със сертификат

  • bobi
  • 15 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Възстановява се присъственото обучение в паралелките, в които 30% от учениците се връщат в училище с тестване или със сертификат

Училищните паралелки ще учат от днес присъствено, ако 30 процента от учениците в съответната паралелка искат да се върнат в клас с тестване или със зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Новото условие влиза в сила от 15 декември, като това решиха на 9 декември Министерството на образованието и науката /МОН/, синдикатите и работодателите в образователната система на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Досега, ако за 50 процента от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Чрез намаляването на изисквания процент готови да спазват изискванията на здравните власти в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.

От МОН съобщиха вчера, че вече са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната за COVID-19 до Коледната ваканция.

Повече от 564 000 ученици от първи до 12-и клас вече учат присъствено. Това са близо 82 процента от всички ученици в страната, съобщиха също вчера от Министерството на образованието и науката.

Почти 480 000 деца и младежи са в училище със зелен сертификат или с тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.

Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

При тестването на 6 и 13 декември са установени 232-ма заразени ученици. Най-много – 92-ма, са те в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, при учениците от пети до седми клас положителните тестове са 68. Шестдесет са позитивните учители, 32 е броят при непедагогическите специалисти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top