fbpx
Начало » България » Въвеждат 35 лв. такса за повишителните матури

Въвеждат 35 лв. такса за повишителните матури

  • bobi
  • 20 юни 2024
  •  Коментарите са изключени за Въвеждат 35 лв. такса за повишителните матури

Служебното правителство прие промени в тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. Причина за въведените изменения в нормативната уредба и настъпилите значителни промени в икономическата обстановка, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Промяната засяга и повишителните матури, които тази година останаха безплатни. С приетото днес постановление обаче кабинетът регламентира явяването на такъв изпит вече да струва 35 лева.

От МС припомнят, че с последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование беше въведена с цел повишаване на бала при кандидатстване във висше училище зрелостници или лица, притежаващите диплома за средно образование по свое желание да се явят отново на изпит по реда на матурите по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит. Това може да стане еднократно в рамките на учебната година на завършването или в следващата учебна година. В промените в закона е предвидено за полагане на този изпит да бъде събирана такса, а размерът й да бъде определен с тарифа на Министерския съвет, който днес постановява тя е 35 лв.

От МС обясняват, че с таксата ще се осигурят средства за дейностите по организиране на изпита, който е свързан с придобиване на средно образование, като се полага при условията и по реда на държавните зрелостни изпити.

С днешното решение на правителството се актуализират и таксите в системата на предучилищното и училищното образование, които не са променяни от 2017 г. Те се индексират в съответствие с инфлацията в страната по данни на НСИ. От МС уточняват, че актуализацията ще покрие само частично реалните разходи за предоставените услуги, като допълват, че е избран максимално благоприятен за заинтересованите страни подход.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top