fbpx
Начало » Бакалавър » ВУЗ-овете да създават свои кадри, а не да работят на лизинг (ВИДЕО)

ВУЗ-овете да създават свои кадри, а не да работят на лизинг (ВИДЕО)

  • bobi
  • 17 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за ВУЗ-овете да създават свои кадри, а не да работят на лизинг (ВИДЕО)

Според министъра висшето образование трябва да става все по-интегрално откъм обучение

„Разпоредбата не забранява един преподавател да работи на повече от едно място, в повече от едно висше училище, но това няма да се отчита при акредитацията на ВУЗ-овете. Това трябва да бъде стимул при акредитацията, да се създават собствени кадри и школи, собствени преподавател, а не да работят на лизинг“, заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев след приемането на второ четене на поправките в Закона за висшето образование.

„В дългосрочен план можем да кажем, че висшето образование ще става все по-интегрално откъм обучение. Особено бакалавърските степени трябва да дават една по-широка база от знания, умения и компетентности, които да позволят студента да надгражда през целия си живот в няколко посоки. Разликата в бъдеще е, че образованието няма да бъде билет за една професия. Днешното поколение деца ще се наложи да сменят професия“, посочи пред журналисти в Пловдив министър Вълчев. Той присъства днес на седмата Национална среща на общинските експерти по образование ще се проведе в Пловдив от днес до 14 февруари.

Депутатите приеха създаването на Национална карта на висшето образование, която регламентира какви университети може да има в даден регион. С нея ще се откриват нови университети, факултети, департаменти и филиали, ако има нужда. До приемането на Националната карта или за максимум 1 година се забранява откриването на нови университети.

Чуйте още за новия закон за висшето образование във видеото:

Източник: https://dcnews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top