fbpx
Начало » България » Втората матура тече в момента – по вариант 2 пишат зрелостниците

Втората матура тече в момента – по вариант 2 пишат зрелостниците

  • bobi
  • 03 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Втората матура тече в момента – по вариант 2 пишат зрелостниците

Върху вариант 2 пишат зрелостниците, които се явиха на втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор.

Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката, като той важи за всичките 13 учебни предмета, по които днес се явяват зрелостниците на втората матура.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е по избор на учениците от 12-клас от следните учебни предмети – чужд език /английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, руски език/; математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; предметен цикъл „Философия“.

Заявления за втория задължителен държавен изпит по 13 предмета, по избор на зрелостниците, който започна от 9.00 часа, са подали 37 116 ученици. И тази година най-много ученици – 11 884, са пожелали английския език за втория си задължителен изпит. След него се нареждабиологията, избрана от 9846 зрелостници, а 4879 са посочили география и икономика.

За изпита по философия са подадени 4621 заявления. На матура по математика желаят да се явят 2509 зрелостници, а по история и цивилизация – 966. Изпит по физика полагат 197, а по химия – 188 ученици. След английския, най-много желаещи да се явят на матура по език, са учениците, избрали немския език – 944, след него се нареждат тези с френски – 373, с руски – 321, с испански – 319 ученици. Най-малко зрелостници са избрали да се явят на изпит по италиански език – 69.

Изпитът се състои в 5162 зали на 722 училища в страната, при спазването на противоепидемичните мерки, с осигурено видеонаблюдение и с присъствието на близо 23 000 квестори. Учениците ще бъдат допуснати в училищата със защитни маски или с предпазни шлемове, но без да се струпват на входовете на училищните сгради и при спазването на дистанция до 1,5 метра.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top